U Pirotu održan protestni skup “Pravda za Sanju – da odgovorni daju ostavke”

U Pirotu je održan protestni skup pod nazivom “Pravda za Sanju – da odgovorni daju ostavke” povodom svirepog ubistva 47-godišnje Sanje Manoilov, koju je u centru grada 5. marta hicem iz pištolja usmrtio bivši partner 55-godišnji M.M.

Protest je održan ispred zgrade Suda i Centra za socijalni rad, odakle su okupljene građanke i građani krenuli u protestnu šetnju do gradskog trga gde je Sanja ubijena.

Revoltirana građanka Pirota i učesnika skupa Nensila Radojković je u obraćanju okupljenima kazala da su institucije debelo zakazale i zatražila od nadleženih organa da ispitaju sve nepravilnosti u radu Policijske uprave Pirot, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva u Pirotu.

“Zahtevamo da više istance ovih ustanova sprovedu istražne kontrole i pokrenu disciplinske postupke kako bi se sancionisali odgovorni za ove nedopustive propuste. Ovo je deveta ubijena žena u Srbiji od početka ove godine, što je u proseku po jedna žena nedeljno. I pored politike koju vodi država i kampanja nevladinih organizacija, ovaj problem je u porastu i sve je gori. Kada čujem to u medijima uvek se pitam koliko dece je ostalo bez svojih majki. Mislim da je prošle godine bilo 44 dece”, rekla Radojković i dodala:

“Institucije nisu babaroge, one rade za sve nas i mi ih plaćamo kao poreski obveznici. One su tu da nas štite i ovo nije Divlji zapad. Ovde je jasno da su zatajile institucije. Mora da se nađe krivac, da se sankcioniše, da se nađe odgovorna osoba. Svaka odgovorna osoba ima svoje ime i prezime, da se razreši dužnosti ili da da časnu ostavku. Pravda za Sanju i sve žrtve porodičnog nasilja i partnersskih odnosa i da se ovako nešto više nikada ne ponovi”.


Članice ženskih organizacija koje su prisustvovale protestu ukazale su na porast broja žena koje su žrtve nasilja, a Tatjana Nikolić iz Centra za devojke iz Niša je još jednom zatražila da se femicid okarakteriše kao posebno krivično delo.

“Pozivam Dimitrovgrad, Belu Palanku, Babušnicu i Pirot da se od sledećeg puta okupljamo u što većem broju i da se što veći broj nas aktivira kako bi žrtve nasilja, kakve god one bile, osećale hrabrost da prijave zločin i da se bore za svoju slobodu i kako bi institucije krenule da rade svoj posao. Nema smisla da žrtve prijavljuju svoj zločin, a da institucije ne rade svoj posao. Ja ću vas zamoliti da sledeći put bude što više nas jer ovo se ne tiče samo Pirota, ovo se tiče celokupnog Pirotskog okruga i države Srbije”, rekla je za medije Andrijana Spasov, građanska aktivistkinja iz Dimitrovgrada.

Zaštitnik građana je povodom ovog tragičnog događaja naložio je da se sprovede kontrola rada Policijske uprave u Pirotu i Centra za socijalni rad.

P. Videnov

Foto: Andrijana Spasov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar