Za oblast socijalne zaštite opštinama i gradovima 600 miliona dinara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je ugovore sa predstavnicima 146 jedinica lokalnih samouprava širom Srbije, kojim je omogućen transfer namenskih sredstava za oblast socijalne zaštite, u ukupnom iznosu od 600 miliona dinara.

Selaković je nakon potpisivanja ugovora u Palati Srbija izrazio uverenje da će ovaj iznos poboljšati funkcionisanje sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou, što za resorno ministarstvo ostaje jedan od ključnih prioriteta, jer se na taj način zadovoljavaju potrebe najšireg broja građana.

Ministar je istakao da je to novac koji se namenski transferiše gradovima i opštinama za potrebe određenih usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, kao što su geronto domaćice, usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata.

On je napominjući da su to samo neke od usluga koje lokalne samouprave pružaju korisnicima, objasnio da pružanje određene usluge zavisi od licence koju neka opština ima, kao i mogućnosti da određenu vrstu usluge organizuje na svojoj teritoriji.

Svakom ministarstvu, a posebno Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, jedinice lokalnih samouprava su apsolutno prioritetni i ključni partneri, poručio je on.

Selaković je ukazao na to da će se u ovoj godini i u narednom periodu poboljšati kvalitet pružanja usluga socijalne zaštite, ali i učiniti efikasnijim sprovođenje propisa u oblasti boračko-invalidske zaštite, sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja, a sve u korist i za bolji životni standard naših građana.

Ministar je naglasio da je sa predsednicima gradova i opština razgovarao o pitanjima, koja su, kako je rekao, problematična za sprovođenje velikog broja propisa iz delokruga nadležnosti resornog ministarstva, i najavio naredni susret u maju, koji će biti organizovan sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar