Bukerova nagrada za roman “Vremensko sklonište” bugarskog pisca Georgija Gospodinova

Istorijski uspeh Bugarske.

Bugarski pisac Georgi Gospodinov i prevodilac Anđela Rodel dobitnici su međunarodne književne nagrade „Buker“ za roman „Vremensko sklonište”. Ovo je prvi put da je jedan bugarski roman ovenčan ovom renomiranom nagradom. Prestižno priznanje dodeljuje se romanima iz celog sveta koji su prevedeni na engleski jezik, a nagradni fond od 50.000 funti deli se ravnopravno između autora i prevodioca.

Roman „Vremensko sklonište” vodi čitaoca u „kliniku prošlosti” koja nudi eksperimentalno lečenje za obolele od Alchajmerove bolesti. Kako bi se kod pacijenata oživela sećanja, u njoj se do najsitnijih detalja rekonstruiše atmosfera minulih decenija. Međutim, kako vreme prolazi, na kliniku počinju da dolaze i ljudi koji nemaju zdravstvenih problema, tražeći spas od užasa savremenog života.

Predsednica žirija, francusko-marokanska spisateljica Lejla Slimani, pozdravila je „briljantan roman“, „pun ironije i melanholije“ koji „uspeva da u prustovskom duhu ulovi vreme i izuzetnu krhkosti prošlosti“.

Romanopisac i pesnik Georgi Gospodinov, rođen 1968. godine, najpriznatiji je savremeni bugarski autor u međunarodnim okvirima. Njegova dela su prevedena na 25 jezika. Nešto pre ponoći po bugarskom vremenu, na dodeli nagrada u Londonu, Georgi Gospodinov čestitao je Bugarima 24. maj, nazvavši ga „čudom jezika”.

Izvor: BNR

Foto: Organizacioni odbor nagrade “Buker”

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar