U avgustu rekonstrukcija pruge od Niša ka Dimitrovgradu

U avgustu će počеti rеkonstrukcija prugе od Niša do Dimitrovgrada. Ovo je najavio ministar građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Goran Vеsić naglasivši da se na ove radove čеka dužе od pеt godina, javlja Nova ekonomija.

Vesić je na sednici na kojoj je usvojen izveštaj o radu resornog ministarstva kazao da se u okviru tog projekta nalazi i obilaznica oko Niša, da je završen prvostepeni konkurs i da se traže finansijske ponude od kompanija.

Kako piše Nova ekonomija, za obnovu pruge kod Niša, koja podrazumeva i obilaznicu i koja bi trebalo da saobraća do Dimitrovgrada Srbija je dobila grant od 35,6 miliona evra. Prethodni grant, kako se navodi na sajtu Europa.rs, iznosio je 78,3 miliona evra. Zajam od Evropske investicione banke je uzet na 134 miliona evra, država treba da izdvoji 30,6 miliona evra za investiciju, a ukupna procenjenost investicije iznosi 278,5 miliona evra, dok se završetak radova očekuje do 2025. godine. Ovim investicionim projektom biće izgrađena železnička obilaznica kod Niša u dužini od 22 kilometara.

Investicije su deo rekonstrukcije železničke pruge između Niša i Dimitrovgrada na bugarskoj granici. Ona obuhvata rekonstrukciju, elektrifikaciju, signalizaciju i izgradnju telekomunikacionih sistema. Ova linija je deo indikativnog proširenja železničkog koridora koji povezuje Centralnu Evropu i Zapadni Balkan.

Prema rečima Gorana Vesić, na sednici je bilo reči o izgradnji regionalnih pruga koje su dobile grantove od EU u okviru petog investicionog paketa EU za Zapadi Balkan.

“Razgovarali smo o zajedničkim projektima sa Vladom Severne Makedonije za brzu prugu od Niša do Skoplja, sa Vladom BiH o pruzi od Beograda do Sarajeva, sa Vladom Mađarske za prugu od Subotice do Baje, kao i sa Vladom Bugarske za prugu od Negotina do Vidina“, rekao je Vesić.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar