Jako nevreme pogodilo Srbiju, evakuisano 15 ljudi, delovi Dimitrovgrada ostali bez struje

Nakon Slovenije i Hrvatske, nevreme praćeno snažnim vetrom, jakom kišom i grmljavinom pogodilo je Srbiju. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15 osoba. Pojedini delovi zemlje ostali su večeras bez struje, a jak vetar nosio je drveće, kontejnere, kranove…

Olujni vetar koji je posle 23:00 časa zahvatio područje opštine Dimitrovgrad izazvao je probleme u snabdevanju strujom i kvarove na elektro mreži. U naletu jakog vetra na pojedinim krovovima kuća i stambenih objekata došlo je do manjih oštećenja, a padali su i crepovi, kažu građani za FAR. Snabdevanje strujom je normalizovano oko 2:00 časa posle ponoći.


Foto: Dimitrije Mitić (Pirotske vesti – Palo drveće u Pirotu)

Olujno nevreme sa jakim vetrom lomilo je drveće u Pirotu, letele su i saksije sa terasa stambenih zgrada, a u pojedinim delovima grada došlo je i do oštećenja na krovovima stambenih objekata, javljaju Pirotske vesti.

Jaka oluja i kiša posle 22:00 časa pogodila je i Niš, mnoga stabla su oborena, grane su letele duž ulica, padali su limovi sa zgrada i oštećei su automobili. Nevreme je zahvatilo Aleksinac i Svrljig, piše portal Južne vesti.

Jak vetar zahvatio je i Vranje, uklanjaju se posledeice nevremena u Šapcu, oluja odnela kućicu za naplatu parkinga u Kragujevcu, nevreme i u Aranđelovcu i Topoli, u Kruševcu ulice pod vodom, padao lim sa krovova, drvo je palo na devojčicu u Novom Sadu, a vetar oborio muškarca sa skutera, javlja RTS.

Zabeležen je veći broj kvarova i oštećenja na niskonaponskoj mreži, posebno u Vojvodini, u delovima Beograda i drugih mesta, saopšteno je iz preduzeća “Elektrodistribucija Srbije” uz napomenu da su sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije na terenu i rade na otklanjanju kvarova, u najkraćem mogućem roku.

Kako javlja RTS, tri osobe su poginule, a više je povređeno u velikom nevremenu koje je pogodilo Hrvatsku. Oluja je izazvala pustoš širom Slovenije, gde je jedna osoba stradala.

Novo upozorenje RHMZ-a

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je novo upozorenje na jaku grmljavinsku aktivnost do subote,

U RHMZ-u kažu da oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče (22. jula) očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada veličine veće od 5 cm u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra veće od 24 m/s i izolovano i orkanske udare vetra veće od 28 m/s.

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred, stoji na zvaničnom sajtu RHMZ-a.

MUP objavio uputstvo građanima kako da se ponašaju tokom oluje i udara groma

Kako se navodi, treba obezbediti sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane.

Zatim, obezbediti prozore, spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata.

Potrebno je, dodaje se, izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, jer su dobri provodnici.

Šta raditi ako ste napolju?

Treba se skloniti od bilo kakvih visokih struktura i imati u vidu da je sigurno odstojanje jednako visini strukture.

Treba izbegavati visoke kontrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove.

Neophodno je, navodi se, pokušati da se pronađe zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće – sesti na zemlju.

Ako ste u šumi, zaštitite se ispod niskog drveća i nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

Treba izbegavati otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove i druga vlažna mesta.

Ne treba držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama, a potrebno je i izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično.

Nemojte nikada stajati uspravno, potrebno je da čučnete ili se sagnete, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi, držite rastojanje od pet metara između sebe.

Šta ako se nađete u automobilu?

Zaustavite automobil pored puta, dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostanite u automobilu i upalite poziciona svetla dok ne prođe oluja.

Zatvorite prozore i ne dodirujte metalne predmete u automobilu, javlja N1.

P. Videnov (izvor: FAR / Pirotske vesti / Južne vesti / RTS / N1 / RHMZ)

Foto naslovna: Dinko Gruhonjić (Beta – Novi Sad)

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar