VIDEO: Dr Nikola Jordanov – Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje 3. oktobra

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja u Dimitrovgradu počeće u utorak, 3. oktobra i sprovodiće se radnim danima u vremenu od 12:00 do 18:00 časova u previjalištu ove zdravstvene ustanove. Građani koji žive u okolnim selima moći će da se vakcinišu u ambulantama na terenu i to u danima kada ih obilazi terenska ekipa prema rasporedu rada. Ovo je za FAR izjavio PR dimitrovgradskog Doma zdravlja dr Nikola Jordanov.

Prema rečima Jordanova, osoba koja želi da primi vakcinu treba da se javi isključivo svom izabranom lekaru radi sagledavanja indikacija i trenutnog zdravstvenog stanja. Navodi da je najbolji period za primanje vakcine protiv gripa od sredine oktobra do sredine novembra i dodaje da se imunitet stiče dve do tri nedelje od vakcinacije i traje 6 do 12 meseci.

“Domu zdravlja je isporučeno ukupno 670 doza vakcine protiv gripa Influvac Tetra koja je četvorovalentna i sadrži dva tipa A i dva tipa B virusa gripa i može da se primenjuje počev od šest meseci starosti bez gornjeg limita u godinama za primanje. Vakcina je napravljena na osnovu dominantnih tipova virusa gripa registrovanih u cirkulaciji u prethodnoj sezoni i za koje se očekuje da mogu da izazovu kako sporadično, tako i epidemiološko javljanje gripa u populaciji u sezoni koja sledi. Smatra se da kada zdrava osoba primi vakcinu smanjuje rizik da oboli od gripa za 70 do 90 odsto”, kaže PR Doma zdravlja.

Jordanov ističe da vakcina protiv gripa ima dovoljno i one su besplatne i dodaje da odrasli dobijaju jednu dozu od 0,5 mililitara, kao i deca od 3 do 17 godina, s tim što, kako kaže, deca mlađa od 9 godina koja nisu prethodno vakcinisana treba da prime i drugu dozu nakon četvrte nedelje.

Opširnije u izjavi Nikole Jordanova.

Novinar: Aleksandar Todorov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar