Najbolji ajvar se priprema u Dimitrovgradu – Pobednice “Domaćice iz Caribroda”

Titulu najboljih majstora u pripremanju ajvara osvojila je ekipa “Domaćice iz Caribroda” u velikom finalu nacionalnog takmičenja “Izađi mi na teglu”.

U najvećem gastronomskom karavanu na Balkanu održanog proteklog vikenda na Adi Ciganliji u Beogradu, nadmetalo se 30 ekipa iz 15 gradova Srbije, a pobednici su dobili vredne nagrade.

“Domaćice iz Caribroda” su se vratile sa pobedničkim peharom i krunom, dokazavši još jednom da se najbolji ajvar priprema u Dimitrovgradu. Ovo je drugi put da caribrodska ekipa osvaja prvo mesto u pripremi ajvara. Na nadmetanju u Beogradu učestvovala je još jedna ekipa iz Dimitrovgrada – “Najblaga tegla”.

Za kraljicu ajvara proglašena je kapiten ekipe Aleksandra Krumov koja je u izjavi za FAR istakla da je u poslednji čas odlučeno da ona bude kapiten, ali da sve zasluge za organizaciju ekipe pripadaju Dimitrini Velkov.

Članica pobedničke ekipe Dimitrina Velkov kaže za FAR da su ekipu pored nje činile Aleksandra Krumov, Vesna Pavlov, a kao podrška su bili Aleksandar Ivanov i Vladimir Pavlov, koji je 2021. godine poneo titulu kralja ajvara Srbije.

“Na takmičenju u prestonici Srbije učestvovale su po 2 ekipe iz petnaest gradova, Ceo dan je bio ispunjen kulturno-zabavnim programom, a bile su i nagradne igre za učesnike. Svi su doneli specijalitete karakterističene za podneblje odakle dolaze. Nisam se nadala da će Dimitrovgrad opet poneti titulu grada gde se pravi najbolji ajvar i kada sam čula da je naša ekipa prozvana kao pobednik finala nisam mogla da verujem i bila sam jako uzbuđena”, rekla je Velkov.

Članovi stručnog žirija koji su ocenjivali kvalitet ajvara bili su istaknuti kulinari – Ivo Andrić, Stambol Geštamov i Dušan Štulić.

U proteklih deset sezona, karavan “Izađi mi na teglu” obišao je 215 gradova, napravljeno je više od 50.000 tegli ajvara, ovu manifestaciju posetilo je preko milion ljudi, a više od 40 domaćinstava pokrenulo je sopstvenu proizvodnju ukusnog jela od paprike.

A. Todorov

Foto: Facebook stranica Turističke organizacije “Caribrod”

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar