VIDEO: U Dimitrovgradu održan okrugli sto “Javno informisanje na bugarskom jeziku”

U Dimitrovgradu je održan okrugli sto na temu „Javno informisanje na bugarskom jeziku”. Skup su zajednički organizovali Internet Portal FAR i Misija OEBS-a u Srbiji, u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije i uz podršku Ambasade Republike Bugarske u Beogradu.

Cilj okruglog stola je bio da se sagleda trenutna situacija informisanja na bugarskom jeziku u Srbiji, kao i da se kroz konstruktivan razgovor pronađu predlozi koji će doprineti kvalitetu ovog informisanja u budućnosti.

Na otvaranju skupa su govorili Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Petko Dojkov, ambasador Republike Bugarske u Srbiji i Slaviša Milanov, predsednik Udruženja „Emblema“.

U radu okruglog stola učestvovao je generalni konzul Republike Bugarske u Nišu Dimitar Canev, predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad Zoran Đurov, kao i predstavnici elektronskih, pisanih i Internet medija na bugarskom jeziku iz Dimitrovgrada, Bosilegrada i Niša – Internet Portal FAR, Radio-televizija Caribrod, Vizija, Novo Bratstvo, GLAS PRESS i NRTV – Bosilegrad. Događaju su prisustvovali i predstavnici RTS-a, Pi kanala i TV Pirot.

Prisutnima se obratila generalna sekretarka NUNS-a Tamara Filipović Stevanović, koja je govorila o novom nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima sa akcentom na informisanje pripadnika nacionalnih manjina.

Viša savetnica u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Borka Rajšić se osvrnula na ostvarivanje prava na informisanje pripadnika nacionalnih manjina putem projektnog sufinansiranja medija.

O podršci Nacionalnog saveta informisanju na bugarskom jeziku govorio je predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov.

Na temu “Planovi za javno informisanje zajednice na osnovu dosadašnjeg iskustva” govorio je većnik za obrazovanje i informisanje Opštine Dimitrovgrad Dejan Milev.

Saradnica FAR-a Danijela Apostolov Videnov iznela je u ime glavnog i odgovornog urednika Petra Videnova ekspoze pod nazivom “Nevladin sektor u službi informisanja na bugarskom jeziku”.

U diskusiji su učestvovali predstavnici medija na bugarskom jeziku, kulturno-obrazovnih ustanova i građani, a moderator okruglog stola bio je novinar “Vremena” Nedim Sejdinović.

Pogledajte izjave za medije koje su dali šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, predsednik Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine Stefan Stojkov, glavni i odgovori urednik portala GLAS PRESS Aleksandar Dimitrov i novinar “Vremena” Nedim Sejdinović.

Novinari: Sergej Ivanov / Aleksandar Todorov
Snimatelji: Stefan Pavić / Mikica Kostov

Montaža: Mikica Kostov

Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2023.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar