PU Pirot: Očuvano stabilno stanje javne bezbednosti

Na području Policijske uprave u Pirotu očuvano je stabilno stanje javne bezbednosti.

U saopštenju se navodi da je registrovano 90 krivičnih dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, što je za 15% manje u odnosu na isti mesec prethodne godine. Od 23 krivična dela sa nepoznatim učiniocem, policijski službenici PU Pirot rasvetlili su 11 krivična dela i zadržali efikasnost u identifikovanju izvršilaca krivičnih dela od preko 48%.

U Policijskoj upravi kažu da je najveći broj izvršenih krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta sa najzastupljenijim krivičnim delima u vezi sa drogom, nasiljem u porodici i krijumčarenjem migranata.

„Nije bilo težih krivičnih dela iako je registrovan veći broj krivičnih dela protiv života i tela (2:5), dok je broj krivičnih dela protiv imovine smanjen za preko 56%. U oktobru 2023. godine udvostručen je broj krivičnih dela sa učiniocem uhvaćenim na delu, što ukazuje na efikasnu prisutnost policijskih službenika na terenu. U oblasti suzbijanja narkomanije, u 26 zaplena otkriveno je i zaplenjeno 146 grama i 119 komada razne opojne droge, među kojom je najveća zaplenjena količina opojne droge hašiš – 104 grama. U saradnji sa nadležnim tužilaštvom procesuirano je 17 lica za 19 krivičnih dela u vezi sa drogom, od kojih je uhapšeno 14 lica“, stoji u saopštenju.

U akciji suzbijanja iregularnih migracija, koja se sprovodi po nalogu ministra unutrašnjih poslova, od početka akcije kontrolisano je 31.199 vozila i sprečen ulazak 474 migranta. U oktobru 2023. godine na području Policijske uprave u Pirotu uhapšeno je 12 krijumčara iregularnih migranata, a u saradnji sa pripadnicima Regionalnog centra prema Republici Bugarskoj sprečen je ulazak 1.154 migranta, otkriveno je po dubini teritorije 808 iregularnih migranata, a 688 je smešteno u prihvatne centre Komesarijata. U oblasti javnog reda i mira, i pored porasta broja registrovanih prekršaja od 25% (12:15), nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a održani javni skupovi protekli su bezbedno, navodi se u saopštenju.

U PU Pirot ističu da zahvaljujući preduzetim merama, odnosno stalnim prisustvom policijskih službenika u školama za vreme dok traje nastava, nije bilo težih incidenata u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Ovoj problematici poklanja se posebna pažnja i nizom preventivnih aktivnosti kroz edukaciju školske populacije i trenutnom realizacijom projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“.

„U saobraćaju na putevima, kako u redovnim, tako i u pojačanim kontrolama saobraćaja, otkriven je ukupno 1.831 saobraćajni prekršaj, za 3,5% više u odnosu na isti mesec prethodne godine – 1.768. Zahvaljujući maksimalnom angažovanju saobraćajnih policijskih službenika, smanjen je broj saobraćajnih nezgoda za 19%, dok je broj nastradalih lica isti – 9. Pozitivna je činjenica da nije bilo poginulih lica, 4 osobe su zadobile teže, a 5 osoba lakše telesne povrede“, saopštava Policijska uprava Pirot.

Kako se navodi, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu će i u narednom periodu nastaviti da svojim zalaganjem u svim segmentima rada unapređuju sigurnost i bezbednost građana.

Izvor: PU Pirot

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar