Neovlašćen prolazak kamiona kroz školsko dvorište u Trnskim Odorovcima ugrožava bezbednost učenika

Meštani sela Trnski Odorovci javili su se redakciji FAR-a i poslali fotografije ukazavši na problem koji je nastao u dvorištu škole. Naime, poslednjih dana zbog, kako kažu, neovlašćenog prolaska kamiona i vozila došlo je do ugrožavanja bezbednosti dece koja ovde pohađaju nastavu i oštećenja jednog dela dvorišta.

Saznavši za problem u selu Trnski Odorovci, redakcija FAR-a obratila se učiteljici Ani Lekov, koja u školi u ovom selu radi već 6 godina. Seosku školu u Trnskim Odorovcima pohađa dvoje đaka.

Učiteljica Ana Lekov, koja ima zdravstene probleme, vidno uznemirena kazala je za FAR da je doživela velike neprijatnosti i uvrede upućene od strane radnika koji su angažovani na izgradnji objekata na parceli koja se graniči sa školskim dvorištem. Rekla je da se sve to dešavalo u samom dvorištu škole, gde je građevinski materijal bio uskladišten skoro nedelju dana, a koji je juče uklonjen.

Prema njenim rečima, kroz dvorište škole kamioni i vozila su počeli da prolaze još pre petnaestak dana, a deo dvorišta pretvoren u oranicu.

Lekova je juče skrenula pažnju radnicima da je ovo bezobrazno što je urađeno, bahato i bez saglasnosti i znanja bilo koga – centralne Osnovne škole u gradu, Opštine Dimitrovgrad i Mesne zajednice Trnski Odorovci.

“Ponašaš se kao da u školi ima 600 dece, a na samo dvoje”, kazao je učiteljici jedan od građevinskih radnika uz psovke, dobacivanja i uvrede.

Na poziv predstavnika Policijske stanice u Dimitrovgradu koji skoro svakodnevno u svojstvu školskog policajca lično pozivaju učiteljicu i pitaju da li je ugrožena bezbednost dece, Lekova je policiji kazala da kroz školsko dvorište poslednjih dana svakodnevno prolazi puno vozila i teških kamiona natovarenih građevinskim materijalom i da to, po njenom mišljenju, apsolutno ugrožava bezbednost dece.

“U jednom trenutku automobil koji je projurio kroz školsko dvorište još prošle sedmice umalo nije pregazio decu koja su bila u dvorištu da užinaju za vreme velikog odmora”, istakla je Lekova i dodala da je o ovom problemu obavestila policiju, roditelje dece i predsednika Mesne zajednice ovog sela”.

O incidentima u dvorištu škole Lekova je, kako je kazala za FAR, obavestila i direktorku Osnovne škole “Hristo Botev” u Dimitrovgradu.

Direktorka škole Milena Stavrov je kazala za FAR da je juče obišla školu u ovom selu sa predstavnicima Opštine Dimitrovgrad i da je vidno iznenađena stanjem koje je zatekla u školskom dvorištu.

“Vlasnik parcele koji gradi objekte trebao je da obavesti školu, mesnu zajednicu i opštinu o svojim namerama i zatraži odobrenje ili saglanost da kroz školsko dvorište mogu da prolaze vozila eventualno za vreme vikenda ili posle nastave, kada deca nisu u školi i kako ne bi bila ugrožena njihova bezbednost, a da nakon završetka radova dovede oštećeno dvorište u pređašnje stanje. Ja sam u razgovoru o ovom problemu upoznala predsednika Mesne zajednice koji mi je rekao da mu se učiteljica Ana Lekov obrati pismenim putem da bi mogao adekvatno da reaguje. Takođe sam informisala i lokalnu samoupravu kako bi preduzeli odgovarajuće korake za rešenje ovog problema”.

Istaknuti dimitrovgradski sportski radnik Aleksandar Markov, poreklom iz sela Trnski Odrovci, takođe je reagovao i istakao za FAR da je uništen deo školskog dvorišta u kome se održavaju raznovrsna dečja takmičenja i nastava fizičkog vaspitanja.

Sedmojulske sportske igre 2023
“Ovo je jedan od najlepših kutaka našeg sela. U dvorištu škole tokom godine se organizuju atletska takmičenja kao što su Brzinom do zvezda, Sedmojulske sportske igre i atletska liga u prirodi. Puno truda se ulaže za održavanje ovog terena da bi izgledao ovako lepo, a sada je, nažalost, nečijom bahatošću sve to uništeno”, dodao je Aleksandar Markov, predsednik atletskog kluba “Balkan” i organizator jedinstvenih sportskih manifestacija na selu.

Meštanin sela Trnski Odrovci i policijski službenik u penziji Mirko Aleksov, koji je odrastao i osnovnu školu završio u ovom selu, kazao je za FAR da nikada nije postojao put kroz školsko dvorište. Aleksov živi u blizini škole i naglasio da je ovo što se desilo apsolutno nedopustivo.

Rekao je da će u četvrtak, 7. decembra biti održan skup meštana u dvorištu seoske škole i pozvao sve meštane sela Trnski Odorovci da dođu u 12:00 sati kako bi izrazili nezadovoljstvo i ukazali na ovaj problem, koji treba što pre rešiti. Uputio je i poziv medijima iz okruženja da proprate ovaj događaj.

P. Videnov

Foto: Aleksandar Markov / Ana Lekov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar