Misija OEBS-a u Srbiji proglasila dobitnike nagrade „Ličnost godine“ za 2023. godinu

Misija OEBS-a u Srbiji uručila je nagradu Ličnost godine za 2023. godinu dr Mirjani Drenovak-Ivanović, redovnoj profesorki ekološkog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i pravniku Dejanu Stojanoviću iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija, na svečanosti održanoj danas u Beogradu.

Ovom nagradom odajemo priznanje građanima Srbije koji su tokom godine dali značajan doprinos promovisanju vrednosti i principa za koje se OEBS zalaže. Nagrađeni su 2023. godine pokazali izuzetnu posvećenost promovisanju i zaštiti slobode medija i bezbednosti novinara i novinarki, poštovanju ljudskih prava i vladavine prava, dobrom upravljanju, zaštiti životne sredine, rodnoj ravnopravnosti, pravima mladih i održivom razvoju, navodi se u informaciji OEBS-a.

„Nagrada Misije OEBS-a u Srbiji za ličnost godine odaje priznanje građanima Srbije koji su, kao partneri naše Misije, pozitivno uticali na srpsko društvo i inspirisali druge da slede njihov put“, rekao je šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Jan Bratu.

Dr Mirjana Drenovak-Ivanović, nagrađena je za izuzetan doprinos osnivanju Pravne klinike za ekološko pravo. Klinika je izborni program koji podržava Misija OEBS-a. Pokrenuta 2015. godine, Pravna klinika je omogućila da 600 studenata i studentkinja studija prava poboljšaju svoje teorijske i praktične veštine i obave stručnu praksu u državnim institucijama. Dr Drenovak-Ivanović je takođe odigrala ključnu ulogu u uspostavljanju master programa Ekološko pravo, na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Pravnik Dejan Stojanović, nagrađen je za posvećenost vođenju transparentnog, inkluzivnog procesa zasnovanog na saradnji, u izradi dokumenata medijske politike i zakonodavstva, doprinoseći stvaranju povoljnog okruženja za slobodu medija. Pružio je veliku podršku sprovođenju Medijske strategije za period 2020-2025. godine. Tokom svog angažmana, Stojanović se potrudio da se stavovi svih zainteresovanih strana, uključujući medije i udruženja novinara, odražavaju u medijskim zakonima i politikama. U svakom procesu reformi, on je doprineo izgradnji poverenja zasnovanog na dijalogu među učesnicima.

„Angažovani građani i stručnjaci poput dr Drenovak-Ivanović i Dejana Stojanovića doprinose ostvarivanju cilja za koji se zalaže Misija OEBS-a u Srbiji: podržavanje reformskih procesa usmerenih na budućnost koji grade trajnu bezbednost, zasnovanu na ljudskim pravima, dobroj upravi i vladavini prava. Pozdravljam njihove neumorne napore u cilju unapređenja reformi u dve ključne oblasti: zaštiti životne sredine i obezbeđivanju slobodnog i pluralističkog medijskog okruženja,“ izjavio je ambasador Bratu.

Izvor: OEBS

Foto: OEBS / Milan Obradović

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar