PU Pirot: Droga, nasilje u porodici i krijumčarenje migranata najzastupljenija krivična dela

Na području Policijske uprave u Pirotu očuvano je stabilno stanje javne bezbednosti. Registrovano je 76 krivičnih dela, kao i u novembru prethodne godine, kažu u Policijskoj upravi.

Od 23 krivična dela sa nepoznatim učiniocem, policijski službenici su rasvetlili 13 krivičnih dela, što je 56%.

Najveći broj izvršenih krivičnih dela, kako se navodi, je iz oblasti opšteg kriminaliteta, a najzastupljenija su krivična dela u vezi sa drogom, nasiljem u porodici i krijumčarenjem migranata. U saopštenju se navodi da nije bilo težih krivičnih dela, a prisutan je manji broj krivičnih dela protiv života i tela za 55% i manji broj krivičnih dela protiv imovine za 33%.

U oblasti suzbijanja narkomanije, u 13 zaplena otkriveno je i zaplenjeno 159.288 grama razne opojne droge, a samo u jednoj zapleni na graničnom prelazu “Gradina” kod našeg državljanina u 18 kutija u tovarnom delu kamiona otkriveno je 159 kg marihuane. Time je uspešno presečen još jedan krijumčarski lanac u trgovini drogom. U saradnji sa nadležnim tužilaštvom procesuirano je 11 lica za 10 krivičnih dela u vezi sa drogom, od kojih je 9 lica uhapšeno.

U akciji suzbijanja iregularnih migracija, u kojoj učestvuju pripadnici Policijske uprave u Pirotu, žandarmerije i interventne jedinice iz drugih policijskih uprava, koja se sprovodi po nalogu ministra unutrašnjih poslova, od početka akcije, kontrolisano je 1.098 objekata, 83.835 vozila i sprečen je ulazak 1.938 migranata. U novembru ove godine, na području policijske uprave u Pirotu, uhapšeno je 18 krijumčara iregularnih migranata, a u saradnji sa pripadnicima Regionalnog centra prema Republici Bugarskoj kod krijumčara je otkriven i sprečen dalji transport 274 migranta.

U oblasti javnog reda i mira, evidentiran je manji broj prekršaja za 35%, bez narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a svi održani javni skupovi protekli su bezbedno.

Zahvaljujući preduzetim merama, odnosno stalnim prisustvom policijskih službenika u školama za vreme dok traje nastava nije bilo težih incidenata u vaspitno-obrazovnih ustanova. Ovoj problematici poklanja se posebna pažnja i nizom preventivnih aktivnosti kroz edukaciju školske populacije i trenutnom realizacijom projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, saopštava Policijska uprava Pirot.

U redovnim i pojačanim kontrolama saobraćaja na putevima otkriveno je ukupno 1.666 saobraćajnih prekršaja, za 5% više u odnosu na isti mesec prethodne godine. Zahvaljujući maksimalnom angažovanju saobraćajnih policijskih službenika, ali i podizanju nivoa svesti o bezbednosti u saobraćaju, broj saobraćajnih nezgoda je na istom nivou kao i u istom mesecu prošle godine. Navodi se da je registrovano 11 saobraćajnih nezgoda, u kojima je lakše povređeno 6 osoba, a nije bilo poginulih i teže povređenih lica, te su izbegnute najteže posledice.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu će i u narednom periodu nastaviti da svojim zalaganjem u svim segmentima rada unapređuju sigurnost i bezbednost građana, saopšteno je iz policije.

Izvor: PU Pirot

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar