U 2023. godini dvanaest opština nije raspisalo medijske konkurse

Bela Palanka, Bosilegrad, Crna Trava, Gadžin Han, Golubac, Knić, Lučani, Preševo, Rača, Surdulica, Žabari i Žitorađa su lokalne samouprave koje u 2023. nisu raspisale Konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Novinari iz Preševa i Surdulice su krajem prošle godine ukazali na taj problem. Oni su u javnom saopštenju naveli da je položaj novinara bez ove vrste pomoći ugrožen, a da se mediji zbog nedostatka finansija nalaze pred gašenjem.

Iako je novi Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM), prema kome su lokalne samouprave u obavezi da raspišu medijske konkurse, stupio na snagu 4. novembra prošle godine, ove opštine do kraja godine to nisu učinile.

Prema novom Zakonu Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i lokalne samouprave dužne su da do prvog marta tekuće godine raspišu konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

Ovo je prvi put da se Zakonom definišu rok za raspisivanje konkursa, kao i kazne za one koji ove odredbe ne budu poštovali.

Podsetimo, ukoliko nadležni ne raspišu konkurse do pomenutog datuma, ili ih ponište, a nove ne raspišu u roku od mesec dana, predviđene su prekršajne kazne za odgovorno lice, u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

Takođe, pri oceni projekata uzimaće se u obzir u kojoj meri se medij putem koga će biti realizovan projekat pridržava profesionalnih i etičkih standarda.

To će biti ocenjeno na osnovu mišljenja Saveta za štampu, za štampane i onlajn medije i REM-a za elektronske medije, odnosno, na osnovu mera koje su ova tela izrekla medijima. Kako piše u ZJIM, ocenjivaće se težina povrede i broj izrečenih mera, kao i ponašanje nakon izrečene mere.

Za kršenje ovih odredbi predviđene su prekršajne kazne za odgovorno lice, takođe u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara.

Autorka: Ivana Kragulj (izvor: NUNS)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar