Koalicija za slobodu medija: Neprihvatljive poslednje predložene izmene Zakona o javnom informisanju i medijima

Poslednja verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, sa kojom će, kako je rečeno novinarskim i medijskim udruženjima, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija izaći na javnu raspravu, sadrži rešenja koja su za Koaliciju neprihvatljiva.

“Ova verzija Nacrta zakona neće doprineti poboljšanju medijske scene i informisanosti građana i u suprotnosti je sa Medijskom strategijom”, stoji u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

Navodi se da je rešenje po kojem će se podaci o tome da li su kršili Kodeks novinara Srbije tražiti samo za štampane i onlajn medije koju su prihvatili nadležnost Saveta za štampu neprihvatljivo, diskriminatorno i vodi ka ozakonjenju nagrađivanja medija koji kontinuirano krše profesionalne standarde. To praktično znači da će mediji koji nisu prihvatili nadležnost samoregulatornog tela, moći potpuno nekažnjeno da krše Kodeks novinara i za to dobijaju novac građana.

“Država sada predlaže kažnjavanje medija koji su u sistemu samoregulacije i obavezali su se na poštovanje Kodeksa, potpuno suprotno ideji sa kojom je ova odredba predložena, a to je da država prestane da finansira medije koji sistemski krše etičke standarde, promovišu nasilje, koriste govor mržnje i vode kampanje protiv političkih neistomišljenika”, kažu iz Koalicije.

Koalicija za slobodu medija upozorava da je ovaj predlog poguban za medijsku scenu Srbije, informisanje građana u skladu sa javnim interesom, kao i za odgovorno trošenje novca iz budžeta.

Vlada Srbije predloženim suštinskim izmenama u poslednjem trenutku, nakon što je Radna grupa već usaglasila tekst Nacrta zakona, pokazuje da nema nameru da ovim zakonom uredi medijske prilike u Srbiji, već da nagradi neprofesionalnost, neetičnost i neodgovornost.

Nacrti dva medijska zakona (Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima), koji će se naći na javnoj raspravi, sadrže i druga, slična neodgovarajuća rešenja, suprotna Vladinoj Medijskoj strategiji, kojima je potpuno obesmišljen i dosadašnji rad na izradi zakona i strateško opredeljenje Srbije, saopštila je Koalicija za slobodu medija koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Izvor: NUNS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar