Usvojena uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2024. godini, kojom se raspoređuje deo budžetskih sredstava u ukupnom iznosu od 77.534.504.683 dinara.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Vlade, ovom uredbom propisuje se obim sredstava, vrste i maksimalni iznosi po vrsti podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu u cilju podrške nedovoljno razvijenih oblasti poljoprivredne proizvodnje i unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava.

Na inicijativu Ministarstva za brigu o selu, Vlada je usvojila uredbe o utvrđivanju tri programa dodele bespovratnih sredstava: za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, kupovinu minibuseva za potrebe prevoza seoskog stanovništva i organizovanje manifestacije „Miholjski susreti sela“ na teritoriji Republike Srbije za 2024. godinu. Cilj ovih programa je unapređenje uslova života i rada u seoskim sredinama.

Kroz program kupovine seoskih kuća sa okućnicom, za koji je opredeljeno 500 miliona dinara, podstiče se ostanak i povratak mladih u sela, dok je za kupovinu minibuseva i rešavanje pitanja mobilnosti seoskog stanovništva, Vlada, u ovoj godini, opredelila 120 miliona dinara.

U cilju negovanja tradicionalnog način života i kulturno-istorijskog nasleđa, podržana je i manifestacija „Miholjski susreti sela“ sa ukupno 50 miliona dinara, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar