Sa protesta zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije: „Ubili ste pravdu, ali istina živi“

Ispred Apelacionog suda u Beogradu održan je protest zbog oslobađajuće presude okrivljenima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, a građani i kolege su velikim transparentom poručili: „Ubili ste pravdu, ali istina živi“, javlja Danas.

Kada su građani počeli da se okupljaju, još pre zvaničnog početka protesta, mogla se čuti glasna buka Sime Spasića, bivšeg predsednika Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa KiM, koji je stajao držeći transparente na kojima piše „Slavko Ćuruvija 1949 – 1999 – 2000 – 2012 – 2024“ i „Demokratska stranka oslobodila UČK zločince“.

Tada je došlo je do manjeg fizičkog obračuna između Spasića i nekoliko okupljenih građana, a nakon desetak minuta rasprave građani su uspeli da nateraju Spasića da se udalji.

Ivana Stevanović iz Slavko Ćuruvija Fondacije navela je da su zanemeli što su deset meseci krili od njih odluku Apelacionog suda o oslobađajućoj presudi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

„Umesto reči doneli smo jednu belu zastavu da je uručimo pravosuđu Srbije, državi Srbiji koja se predala i poklekla pred silom“, navela je Stevanović.

Na samom početku protesta prisutnima su se obratili predstavnici Fondacije Slavko Ćuruvija, koji su pozvali građane da nezadovoljstvo zbog presude iskažu ćutanjem u trajanju od 25 minuta, za svaku godinu za koju je Ćuruvija čekao pravdu.

Prisutni su potom, na poziv organizatora protesta podigli ogledala kako bi pravosuđe nakon ovakve presude pogledalo svoj odraz.

Nakon 25 minuta ćutanja, iz Fondacije su poručili da će ostaviti zastavu koju su na početku razvukli ispred Apelacionog suda, a na kojoj piše: „Ubili ste pravdu, ali istina živi“.

Na kraju protesta puštene reči Slavka Ćuruvije

Naposletku je sa razglasa pušten govor Slavka Ćuruvije.

„Ja radim zato što želim da ova zemlja bude uređena tako da glavni urednici i novinari mogu slobodno da prave svoje novine, da te novine mogu slobodno da se prodaju, da građani mogu slobodno da ih čitaju“, čuo se sa razglasa glas Slavka Ćuruvije.

Među okupljenim građanima bili su i ćerka Slavka Ćuruvije Jelena Ćuruvija, Srđan Milivojević, Dobrica Veselinović, Veran Matić, Vladimir Pajić, Čedomir Stojković, kao i brojni novinari, predstavnici novinarskih udruženja, medijskih asocijacija i sindikata.

U pozivu građanima da im se priključe na protestu, udruženja su navela da „25 godina od ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde“.

„Izbili su nam dah. Zanemeli smo. Nema više tih reči koje možemo da uputimo pravosuđu koje se predalo pred silom“, naveli su u saopštenju.

Na protest su pozvali Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Lokal pres, Sindikat KUM Nezavisnost, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Udruženje novinara Srbije.

„Dođi, povedi prijatelje i rođake, i ponesi ogledalo – da pokažemo pravosuđu sopstveni odraz“, naveli su organizatori u pozivu.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu objavio je u petak da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i dvojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

N. Č.

Izvor: Danas

Foto: Vojin Radovanović

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar