Za sufinansiranje medijskih projekata 337 miliona dinara

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija objavilo je 29. februara devet javnih poziva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja za 2024. godinu, u skladu sa novim zakonom o javnom informisanju i medijima i odgovarajućim novim pravilnikom o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja.

Za realizaciju konkursa, kako stoji na sajtu Vlade Srbije, iz budžeta će biti opredeljeno 337 miliona dinara, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 27 miliona dinara.

Raspisani su konkursi za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za radio, televiziju, internet, štampane medije i servise novinskih agencija, zatim za elektronske medije čiji izdavači imaju sedište na teritoriji AP Kosovo i Metohija, za proizvodnju medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina i sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom, za proizvodnju medijskih sadržaja namenjenih pripadnicima srpskog naroda u regionu, kao i za projekte za unapređivanje profesionalnih i etičkih standarda.

Novčana sredstva za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se realizuju putem elektronskih medija, čiji izdavači imaju sedište na teritoriji AP Kosovo i Metohija, povećana su u 2024. godini za 100 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona, za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina i za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom novčani iznos je povećan za 20 odsto u odnosu na 2023. godinu.

Rok za podnošenje projekata po raspisanim konkursima je 30. mart, dok je rok za prijavu kandidata za članove komisija 20. mart.

Ministarstvo poziva medijska i novinarska udruženja, kao i teoretičare, analitičare i praktičare medija da se prijave za članove konkursnih komisija.

Rok za donošenje odluke o raspodeli sredstava je 90 dana od dana zaključenja konkursa.

Javni pozivi i prateća dokumentacija objavljeni su na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija i mogu se preuzeti.

Kako se navodi u saopštenju, raspisano je sledećih devet konkursa:

1. Konkurs za sufinansiranje projekata stručne edukacije, unapređenja profesionalnih i etičkih standarda i istraživanja u oblasti javnog informisanja u 2024. godini;
2. Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za internet medije u 2024. godini;
3. Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za radio u 2024. godini;
4. Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za štampane medije i servise novinskih agencija u 2024. godini;
5. Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji se realizuju putem elektronskih medija čiji izdavači imaju sedište na teritoriji AP Kosovo i Metohija u 2024. godini:
6. Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona u 2024. godini;
7. Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja za televizije u 2024. godini;
8. Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja na jezicima nacionalnih manjina u 2024. godini;
9. Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namenjenih osobama sa invaliditetom u 2024. godini.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar