U dimitrovgradskoj galeriji otvorena izložba slika Aleksandra Devića

U Galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorana izložba radova akademskog umetnika Aleksandra Devića iz Niša. Postavka sadrži 22 slike rađene tehnikom akril na platnu.

Dević je na otvaranju izložbe rekao da su njegovi radovi nastali u zadnjih 5-6 godina.

“Inspiracija za ove slike su prošlost, sadašnjost i budućnost, tehnologija, osvajanje svemira i komunikacije. Ovakvo slikarstvo može da bude asocijativno i da svako nađe za sebe nešto što je inspirativno”, istakao je umetnik.

Svoj odnegovani likovni govor gradi već više od četiri decenije krećući se u misterioznim svetovima između vlastitih asocijativnih vizija, sna i fantazije. Radovi iz ranije faze vezuju se za vizantijsko fresko slikarstvo ne samo u vantelesnoj, spiritualnoj atmosferi, nego i u specifičnom načinu tretiranja slikarske materije što ostaje njegovo trajno obeležje tokom celokupnog umetničkog opusa, piše, između ostalog, u katalogu za izložbu Radmila Kostić.

Aleksandar Dević rođen je 1954. godine u Beogradu. Srednju umetničku školu završio u Nišu, a Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 1978. godine, gde je i magistrirao na odseku grafike. Učestvovao na više zajedničkih izložbi članova ULUS-a Niš. Iza sebe ima preko 20 kolektivnih i 12 samostalnih izložbi, a učestvovao je i u radu 8 likovnih kolonija. Više stotina njegovih grafika i slika nalazi se u privatnim kolekcijama u Grčkoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Danskoj, Francuskoj, Americi. Za svoje radove višestruko je nagrađivan.

Ljubitelji likovne umetnosti u Dimitrovgradu moći će da pogledaju ovu postavku do 29. marta.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar