Brushy One String na zatvaranju Nišvila

YouTube senzacija i favorit “Womad” festivala Brushy One String, čija je pesma „Chicken in the Corn“ dostigla više od 64 miliona pregleda, nastupiće sa svojim triom završne večeri ovogodišnjeg Nišville jazz festivala 18. avgusta na Platou niške Tvrđave.

Andrew Chin, poznatiji pod umetničkim imenom Brushi One String rođen je na Jamajci i specifičan je po tome što nastupa sa akustičnom gitarom koja ima samo jednu žicu, koristeći telo gitare kao udaraljke. Prema njegovim rečima, ideja da svira gitaru sa jednom žicom „ došla mu je u snu“. Inače, Andrew je sin poznatog jamajčanskog rege pevača Fredija Mekeja (Freddy McKay). Dugi niz godina je nastupao kao ulični svirač i stekao dragoceno iskustvo kao opštenarodni zabavljač, a tokom vremena ovaj pevač i basista je bez strateškog planiranja karijere postao apsolutna urbana muzička ikona.

Njegova muzika korišćena je i kao soundtrack u nagrađivanim dokumentarnim filmovima „Rise Up” i „The King of One String”, a nakon pet objavljenih albuma Brushy One String već ima armiju vernih slušalaca koje je uhvatio neodoljiv šarm njegove ličnosti i pesama. Bez obzira da li nastupa akustično na pijaci i trgovima na Jamajci ili zabavlja publiku na “New Orleans Jazz & Heritage” festivalu, na legendarnom reggae festivalu “Summerjam” u Kelnu ili na “Global Fest-u” u Njujorku pred brojnom publikom, Brushy One String očarava svojim jedinstvenim šarmom i ogoljenim, lakim, ali grandioznim stilom, hipnotičko poletnim ritmovima na njegovoj jednožičanoj akustičnoj gitari, kombinujuću više stilova ko što su blues, reggae, soul, hip hop i scat-singer tehniku u jedinstveni muzički izraz.

“Brushy One String je kao dete bio siroče i nepismen, ali je imao gitaru. On je svirao tako snažno, da su pet od njegovih šest žica pukle i otpale, ali je nastavio da svira i postiže više sa jednom nego što većina ljudi može sa šest žica!” – BBC.

“Ovaj čovek je napravio od sebe vokalnu menažeriju: soul belter, reper, pevač, rege pevač, dub toster i kokodajući karakterni glumac. To je unelo znatnu raznolikost u strukturu pesama koje je napravio, skeletno, sa bas linijama na gitari sa samo jednom žicom!” – New York Times.

Izvor: Nišville press team

Foto: Luciano Blotta

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar