Protest prosvetara protiv nasilja u školama “Dokle više”

Predstavnici prosvetnih sindikata predali su Vladi Srbije zahtev za hitnu izmenu Krivičnog zakonika i uvođenje odredbe koja bi omogućila brže hapšenje i sankcionisanje nasilnika prema prosvetnim radnicima, javlja Fonet. Pre toga, prosvetni radnici su se okupili ispred Narodne skupštine, nakon čega su se uputili do Vlade Srbije.

Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić rekla je na protestu ispred zgrade Vlade da su do sada od vlasti čuli da je za ispunjenje tog zahteva potrebno usaglasiti zakonodavstvo sa Evropskom unijom i Evropskom komisijom.

Naglasila je da prosvetni radnici traže da se odredbe koje važe za advokate odnose i na njih.

Gašić je objasnila da je Krivičnim zakonikom predviđeno da onaj ko napadne advokata ili člana njegove porodice u vezi sa obavljanjem njegove advokatske delatnosti može biti kažnjen zatvorskom kaznom od tri meseca do tri godine. Ako učinilac nanose laku telesnu povredu advokatu ili njegovoj povredi sledi mu kazna od šest meseci do pet godina, dok je za teže telesne povrede zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora, objasnila je Gašić.

Prema rečima Mirjane Gašić, prosvetni radnici traže iste uslove koje imaju advokati.

“Tražimo od države da nas zaštiti i da se prema prosveti ponaša kao prema jednom od četiri stuba svake države”, naglasila je ona.

Poručila je da izmene Krivičnog zakonika treba doneti danas, jer sutra može biti kasno.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić podsetila je da je pre godinu i po dana prosvetnim radnicima obećano da će imati zaštitu kao engleski policajci, ali da do danas to nije učinjeno.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Marko Maksimović rekao je da nisu potrebni protokoli i uputstva koje niko ne može da protumači, već da je prosvetnim radnicima potrebno da se njihova služba zaštiti.

“Ako se ovakve stvari nastave, sutra više nećete imati prosvetne radnike”, poručio je Maksimović.

Predsednik Unije prosvetnih radnika Dobrivoje Marijanović rekao je da su direktori u prethodnih nekoliko dana učinili sve da bi sprečili današnji protest.

Prema njegovim rečima, oko 700 škola širom Srbije je danas u potpunoj obustavi. On je najavio da prosvetari neće stati na ovom protestu ako se zahtev ne ispuni, već da će organizovati proteste širom Srbije.

Kako javlja Fonet u 14 časova počeo je sastanak predstavnika prosvetnih sindikata sa predstavnicima Vlade.

Na protestu u Beogradu su učestvovali i prosvetari iz Pirotskog okruga, među kojima i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika u dimitrovgradskoj gimnaziji Sneža Tošev Milanov.

Protest je organizovala Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, a neposredan povod za protest i štrajk u jednom broju škola je prebijanje profesora srednje škole u Bačkoj Palanci na koga je fizički nasrnuo bivši učenik te škole.

Izvor: RTS / Fonet / FAR

Foto: Lična arhiva Sneže Tošev Milanov

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar