Opština Dimitrovgrad i Gimnazija 24. maja obeležiće Dan bugarske prosvete i kulture

Opština Dimitrovgrad i Gimnazija “Sveti Kirilo i Metodije” u petak, 24. maja prigodnom svečanošću obeležiće Dan bugarske prosvete i kulture i slovenske pismenosti.

Program počinje u 10:30 sati polaganjem venaca i cveća na spomenik Kirilu i Metodiju u dvorištu škole. U velikoj sali Centra za kulturu u 11:00 sati učenici gimnazije izvešće svečanu akademiju pod nazivom “Slušaj, sav slovenski narode”.

U progamu će učestvovati recitatori, školski hor i Kulturno-umetničko društvo “Caribrod”.

“Na ovaj događaj su pozvani predstavnici Izvršne egencije za Bugare u dijaspori, Ambasade Republike Bugarske u Beogradu i Generalnog konzulata u Nišu, Ambasade Republike Srbije u Bugarskoj, kompanije “Trejs Srbija”, UNSS-a i NSA “Vasil Levski” iz Sofije, sa kojim je opština sklopila dogovor o saradnji. Očekujemo goste iz grada Pirota i Pirotskog upravnog okruga, kao i predstavnike kulturno-obrazovnih institucija i medije”, kazao je za FAR Zoran Đurov, predsednik Skupštine opštine Dimitrovgrad.

Đurov je naglasio da je u okviru priprema za praznični program i pod pokroviteljstvom Skupštine opštine 20 učenika i 4 profesora dimitrovgradske gimnazije posetilo Plovdiv, Karlovo, Koprivšticu i Sopot kako bi se upoznali sa kulturno-istorijskim nasleđem Bugarske i korenima.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar