Ministarstvo najavilo izmene pravilnika o sufinansiranju projekata u oblasti javnog informisanja do kraja godine

Izbor članova komisija za konkurse u oblasti javnog infomisanja bila je glavna tema sastanka predstavnika Koalicije za slobodu medija sa ministrom infomisanja i telekomunikacija Dejanom Ristićem. Ministar je rekao da rešenja o imenovanju komisija neće biti poništena, ali su najavljene izmene Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasit javnog informisanja.

Na ovogodišnjem konkursu Ministarstva infomisanja i telekomunikacija u oblasti javnog informisanja nekolicina kandidata za članove komisija je poslalo višestruke prijave, a iz Koalicije za slobodu medija kažu da je ministar Ristić ponovio da su tokom izrade Pravilnika načinjene greške jer nije precizirano da jedan kandidat može poslati jednu prijavu na konkurs kod jednog organa i najavio je da će nedostaci biti otklonjeni do kraja ove godine.

“Predstavnici Kolalicije za slobodu medija ukazali su i na problematično bodovanje biografija, međutim, u Ministarstvu ne vide problem u tome. Predstavnicima Koalicije predloženo je da ubuduće prijavljuju više kandidata za komisije” – saopštavaju iz Koalicije.

Takođe, na sastanku je bilo reči o kvalitetu medijskih sadražaja koji su sufinansirani od strane Ministarstva, ali i ovogodišnjem smanjenju novca namenjenog za sufinansiranje projekata u obalsti javnog informisanja od strane lokalnih samouprava.

“Koaliciji za slobodu medija rečeno je da će Ministarstvo sprovesti analize po tim pitanjima i da će javnost o tome biti obaveštena” – saopštavaju.

Predstavnici Koalicije takođe su ukazali i na problem kontinuirane diskriminacije medija i probleme sa kojima se suočavaju novinari na lokalu i tražili su da Ministarstvo reaguje u tim slučajevima.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar