Vlada Srbije: Uspešan sastanak o medijskim zakonima

Sastanak o nacrtima medijskih zakona, na kojem su učestvovali predstavnici Misije OEBS-a, Delegacije Evropske unije, Ambasade Kraljevine Norveške, Vlade Republike Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, predstavnici radnih grupa, kao i predstavnici novinarskih i medijskih udruženja, obeležio je značajan napredak u usaglašavanju stavova o Zakonu o javnom informisanju i medijima i Zakonu o elektronskim medijima, saopštila je Vlada Srbije na svom zvaničnom sajtu.

Tokom sastanka održanog 17. oktobra, čiji je domaćin bio ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu, a uz učešće predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ambasadora Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea, ambasadorke Kraljevine Norveške Kristine Melosom, predstavnika UNS-a, NUNS-a, ANEM-a, Saveta za štampu, Asocijacije onlajn medija, Udruženje RAB Srbija, SINOS-a i Lokal presa, učesnici su temeljno razmotrili sve članove oba nacrta zakona.

Kroz konstruktivan dijalog, postignut je visok stepen saglasnosti o tekstovima nacrta zakona, dok su sporna pitanja koja su postojala – razjašnjena.

Svi učesnici sastanka su se složili da tekstovi nacrta zakona, finalno usaglašeni na ovom sastanku, predstavljaju korak u pravom smeru ka uređenju medijske scene u Republici Srbiji.

Proces razmatranja sproveden je na inkluzivan način, uz razumevanje među svim stranama, što je rezultiralo saglasjem svih učesnika sastanka. Ovo predstavlja značajan iskorak u odnosu na postojeću zakonsku regulativu, stoji u saopštenju.

Navodi se da je uz određene rezerve pojedinih medijskih i novinarskih udruženja, prema pojedinim predloženim rešenjima, dogovoreno da se oba nacrta zakona proslede na usvajanje na narednoj sednici Vlade Srbije. Novi zakoni će dalje učvrstiti temelje za unapređenje medijske scene, uz jačanje uloge medija kao čuvara demokratskih vrednosti u društvu.

Na sastanku je istaknut značaj pronalaženja načina za održavanje dijaloga između sindikata, medija i medijskih i novinarskih udruženja, što je označeno kao jedan od osnovnih ciljeva za naredni period.

U saopštenju Vlada Republike Srbije se iskreno zahvaljuje svim partnerima na njihovoj predanosti i doprinosu u ovom važnom procesu. Ovaj sastanak, kako se navodi, predstavlja važan korak ka daljoj implementaciji Medijske strategije.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar