Uvodi se vanredna situacija na delu teritorije Dimitrovgrada zbog požara na planini Vidlič koji se širi

Predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov saopštio je da će lokalna samouprava uvesti vanrednu situaciju na delu teritorije zbog požara koji se sa planine Vidlič proširio i na teritoriju sela Visočki Odorovci i Gulenovci. Dimitrov poziva i dobrovoljce da se uključe u gašenje požara jer se vatra približila i kućama u tim selima.

On je na konferenciji za novinare rekao da je situacija oko požara, koji je izbio još 17. avgusta, bila najkritičnija u nedelju, 25. avgusta, kada se vatra približila do sela Visočki Odorovci.

Kaže da je na gašenju bilo angažovano preko 60 vatrogasaca, preko 20 radnika “Komunalca” i nekoliko dobrovoljaca.

“Vatra je zaustavljena na nekih stotinak metara od najudaljenih kuća. Ostala je vatra i to ozbiljna vatra iznad sela Gulenovci. Sinoć su ostale ekipe vatrogasaca da dežuraju da sela ne bi bila ugrožena. Sela nisu ugrožena, ali se vatra širi obodom Vidliča, prema manastiru Svetih Kirika” – kaže Dimitrov.

Dodaje da vatra nije zaustavljena, da se i dalje širi, a zajedno sa Gradom Pirotom će se proglasiti vanrednu situacija na delu teritorije da bi mogla da se traži pomoć sa strane.

Dimitrov poziva i dobrovoljce da se jave, meštane tih sela da budu prisutni i pomognu ljudima, kao i da pokažu više interesovanja za svoja imanja.

“Mehanizacija mora da se uključi da bi se osposobio stari put preko Smilovca, da cisterne mogu da izađu, da bi se sprečilo širenje požara prema selima Visoka i Zabrđa. Mi smo obezbedili i danas dobrovoljce, videćemo šta imamo od ljudstva ko može još da ode gore” – kaže predsednik Opštine.

Požar su gasila i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a, a Dimitrov očekuje da oni i danas nastave da gase požar.

Vanredna situacija se uvodi odmah, a lokalna samouprava će tražiti pomoć i iz Niša i drugih gradova.

Podsetimo, požar je usled udara groma izbio 17. avgusta, veći deo vatre je zahvatio nisko rastinje, ali se usled vetra ubrzano širi.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar