Potpisan ugovor za proširenje deponije u Pirotu, vredan skoro 10 miliona evra

Ugovor o izgradnji nove ćelije Regionalne deponije Pirot u Beogradu su potpisali ministarka zaštite životne sredine Irene Vujović i izvođač radova, a u prisustvu gradonačelnika Pirota Vladana Vasića i direktora deponije Nebojše Ivanova. Vrednost radova je 9,5 miliona evra, a finansiraće se iz zajma od Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije.

Proširenje tela deponije će omogućiti ekološko prihvatljivo skladištenje i tretman otpada u narednih 25 godina, a za to vreme će se postepeno zatvarati postojeća ćelija.

Iz Ministarstva kažu da će radovi uskoro krenuti.

“Ovim projektom nastavljamo sa modernizacijom ovog regionalnog centra u Pirotu, što je od ogromnog značaja za sve građane. Kada sve završimo, u Pirotu će se raditi i tretman i skupljanje biogasa, imaće i sistem za procedne vode, a biće urađena i nadogradnja skladišnog prostora. Građani Pirota, ali i drugih lokalnih samouprava koje gravitiraju ka ovom centru, Dimitrovgrada, Babušnice i Bele Palanke, do 2027. godine imaće na raspolaganju kompletno završen savremeni centar gde će se otpad u narednih 30 godina tretirati na isti način kao i u zemljama EU” – rekla je ministarka Vujović.

Ona je istakla da će se završetkom tog značajnog projekta uvesti red u sistem upravljanja otpadom, koji će biti po evropskim standardima.

Vrednost radova na izgradnji druge ćelije iznosi 9,5 miliona evra, dok će tretman otpadnih voda koštati dodatnih 1,5 miliona evra, što sa započetom izgradnjom kompostane kapaciteta 12.000 tona godišnje, koja košta 6 miliona evra, ukupnu vrednost projekta podiže na 17 miliona evra.

Lj. F.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar