Regionalna deponija Pirot dobija postrojenje za tretman zelenog i biorazgradivog otpada

Izgradnjom kompostane za tretman zelenog i biorazgradivog otpada na Regionalnoj deponiji Pirotu nastaviće se modernizacija tog centra za upravljanje otpadom, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine. Ne saopštavaju koliko novca će biti uloženo u taj projekat, a ministarka Irena Vujović očekuje da će radovi na izgradnji početi u 2024. godini, dok je rok za realizaciju dve godine.

Ministarka kaže da je izgradnja kompostane korak napred ka modernizaciji tog regionalnog centra u kome se otpad odvozi iz Pirota, Dimitrovgrada, Babušnice i Bele Palanke, a gde će se i zeleni otpad tretirati po savremenim standardima, čime se podižu standardi zaštite životne sredine i kvalitet života građana.

“Otpad tretiran u kompostani moći će ponovo da se upotrebi u skladu s principima cirkularne ekonomije. Kompost nastao od zelenog otpada, koji je i najkvalitetniji, može da se koristi u poljoprivredi, a tretiran biorazgradivi otpad i mulj mogu dalje da se koriste kao prekrivka na telu deponije ili u građevinske svrhe” – rekla je Vujović.

Postrojenje će imati kapacitet da tretira 12.000 tona otpada godišnje i to zelenog baštenskog i biorazgradivog otpada, kao i mulja iz budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu.

“Za građane je važno da znaju da, što se više otpada bude tretiralo i ponovo upotrebilo, to znači da će se manje količine odlagati na deponiju, čime se produžava vek njenog korišćenja i doprinosi boljoj zaštiti životne sredine” – rekla je ministarska.
Vujovićka je navela da očekuje da će radovi na izgradnji početi u 2024. godini, dok je rok za realizaciju dve godine.

Ministarstvo zaštite životne sredine je za ovaj projekat obezbedilo novac iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije.

Kako saopštavaju iz Ministarstva, pored izgradnje kompostane, u budućnosti se na Regionalnoj deponiji planira i zatvaranje ćelije 1 deponije i izgradnja ćelije 2, zatim izgradnja sistema za prikupljanje i tretman biogasa i procednih voda, kao i nadogradnja skladišnog prostora.

Lj. F.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar