Počela akcija pojačane kontrole korišćenja sigurnosnih pojaseva

   U cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u motornim vozilima, Uprava saobraćajne policije počela je pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva. Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja objavljenih na sajtu MUP-a Srbije, u prvih šest meseci ove godine 75 odsto vozača i putnika vezuje pojaseve na prednjem sedištu, dok je na zadnjem sedištu taj procenat svega 9 odsto. Statistički podaci govore da je u prvih osam meseci u putničkim vozilima stradalo 179 osoba, a povređeno 7.772. Od ukupnog broja stradalih putnika 55 odsto se prevozilo na prednjem, a 45 odsto na zadnjem sedištu. Takođe, istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da pravilno korišćenje sigurnosnog  pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto.

   Zbog toga iz Uprave saobraćajne policije apeluju na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu,  uz upozorenje za učesnike u saobraćaju da će dosledno primenjivati mere prema svima, koji za vreme vožnje u vozilima na budu koristili sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila.

Zakonom propisana novčana kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa je 5.000 dinara, a akcija se sprovodi u svim evropskim država, koje sarađuju u okviru međunarodne organizacije TISPOL.

P. Videnov (izvor: MUP Srbije)

Foto: D. A. Videnov

About Petar Videnov 2011 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*