Na sednici Opštinskog veća usvojena odluka o posebnoj naknadi za deponovanje otpada

Na sednici Opštinskog veća opštine Dimitrovgrad usvojena je odluka o posebnoj naknadi za deponovanje otpada. Prema ovoj odluci, opština Dimitrovgrad i JP „Komunalac“ ubuduće neće više plaćati usluge deponovanja „Regionalnoj deponiji – Pirot“, već će nakon izrade svih pravilnika to činiti građani Dimitrovgrada. Takva odluka je neminovnost i takav način plaćanja ove usluge imaju sve opštine u Srbiji koje deponuju otpad, rekao je u izjavi za medije Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad i dodao da građani Pirota mesečno za ovu namenu izdvajaju 0, 75 dinara za stambeni prostor po kvadratnom metru.

Na sednici su usvojene i odluke o davanju saglasnosti za realizaciju projekata iz oblasti zaštite životne sredine između opštine Dimitrovgrad i opština Dragoman i Berkovica iz susedne Bugarske. U saradnji sa Dragomanom, opština Dimitrovgrad planira izgradnju mosta na Poganovskoj reci, kao i izgradnju stanice za ispitivanje biodiverziteta reke Jerme. Sto se tiče projekta sa opštinom Berkovica, radi se o jednom delu projekta koji podrazumeva zaštitu regulacije gornjeg toka reke Nišave od Gradinja do graničnog prelaza Gradina, istakao je Dimitrov.

Na sednici su se između ostalog razmatrali i zahtevi građana. Jedan od njih se odnosi na sanaciju parking prostora iza zgrada u Balkanskoj ulici.

„Lokalna samouprava će zajedno sa Skupštinama stanara dogovoriti izgradnju parking prostora. Mi smo spremni da u potpunosti uredimo i asfaltiramo parking prostore, ne samo za zgrade koje su podnele zahteve, već i za sve druge. Ta parking mesta će biti plaćena, bilo na način da se napravi ugovor sa Skupštinama stanara, bilo da opština preuzme funkciju da izdaje parking prostore na korišćenje“ – naglasio je Dimitrov.

On je takođe izjavio da će ubuduće svi koji žele da zakupe garaže na javnim površinama morati da plaćaju ovu uslugu redovno, kao i da lokalna samouprava neće više tolerisati neplaćanje ove usluge od strane pojedinaca.

„Prema novom zakonu o planiranju i izgradnji biće ponuđeni aneksi ugovora na 5 godina sa jasno definisanom cenom zakupa garaže na javnim površinama. Radi se o sumi od oko 2. 000 – 2. 500 dinara na godišnjem nivou. Građani će ubuduće morati redovno da plaćaju ovu vrstu usluge ili će u suprotnom biti utuženi od strane lokalne samouprave“ – zaključio je Dimitrov.

Takođe, većnici su na današnjem zasedanju usvojili i cenovnik roba i usluga ustanove za sport i turizam Sportsko – turistički centar Caribrod iz Dimitrovgrada.

 A. Todorov

Foto: Aleksandar Todorov

 

About Aleksandar Todorov 1642 Articles
Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*