Georgina Gogov i Tea Mladenov najbolje učenice završnih razreda škola u Dimitrovgradu

Kao najuspešnije među učenicima koji su ove školske godine završili svoje osnovno i srednje obrazovanje u Dimitrovgradu pokazale su se Georgina Gogov u Osnovnoj školi „Hristo Botev“, i Tea Mladenov u Gimnaziji „Sv. Kirilo i Metodije“. Odličnim uspehom u školi i učešćem u nizu takmičenja iz različitih oblasti, ove učenice zaslužile su titulu đaka generacije.

Zadovoljna postignutim uspehom koji je, kako kaže, nagrada za njen dosadašnji trud, buduća srednjoškolka Georgina Gogov priznaje da izbor za učenika generacije za nju nije bio iznenađenje – zahvaljujući učešću u velikom broju takmičenja i odličnim rezultatima koje je postigla na mnogima od njih, ovakav ishod bio je očekivan. Izbor za učenika generacije je i najveći uspeh koji je obeležio njeno dosadašnje školovanje, kaže ona.

Sada već bivša gimnazijalka Tea Mladenov priznaje da nije bila u potpunosti sigurna da će biti izabrana za učenika generacije jer je, kako kaže, dosta njenih vršnjaka revnosno radilo tokom celog školovanja i ostvarilo značajne rezultate na takmičenjima, pa samim tim i konkurencija nije bila zanemarljiva. Takođe, ističe da joj je izuzetno drago zbog dobijene titule koju će se, kaže, u budućnosti truditi da na što bolji način opravda.

Među dosadašnjim takmičarskim ostvarenjima kao najveći uspeh Georgina ističe osvojeno 2. mesto na Republičkom takmičenju iz bugarskog jezika u 8. razredu, dok su za Teu najzanačajnija takmičarska postignuća odlični plasmani na republičkim takmičenjima iz srpskog, bugarskog i latinskog jezika.

Iako priznaje da je još uvek neodlučna, najbolja učenica OŠ „Hristo Botev“ kaže da će školovanje verovatno nastaviti kao učenik Gimnazije u Dimitrovgradu. Tea Mladenov je, pak, odlučna u nameri da se u budućnosti ostvari kao pravnica, te planira da dalje obrazovanje nastavi kao student Pravnog fakulteta u Nišu.

D. Jelenkov

Foto: Iz albuma Georgine Gogov i Tee Mladenov

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*