Gasno povezivanje sa Bugarskom do početka sledeće grejne sezone

Izgradnji gasne interkonekcije do Bugarske, Niš–Dimitrovgrad, Vlada je dala prioritet i status projekta od posebnog značaja za Srbiju, izjavio je za RTS direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Bajatović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, izjavio da će radovi na našoj deonici gasovoda do Bugarske biti završeni pre početka sledeće grejne sezone.

“Trenutno je nabavljeno oko 50 odsto cevi, očišćeno oko 80 odsto humusa i oko 90 odsto trase je raščišćeno. Zavareno je negde oko 25 odsto cevi i trebalo bi da počne polaganje. Eksproprijacija je uspešno završena. Sa završetkom srpske trase od Niša do Dimitrovgrada neće biti problema. Mislim da će bugarska strana do 1. februara uraditi prvi zavar i očekujem da ćemo taj interkonektor koji će povezivati srpski i bugarski gasni sistem mimo Turskog toka omogućiti i diverzifikaciju”, kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija bi suštinski imala interkonektkor od Baumgartena u Austriji, preko mađarskog transportnog sistema do terminala Revitouzo do Aleksandropolisa u Bugarskoj, pristup Tapu i Tanapu, uz kratkoročne kapacitet koristeći transbalkanski gasovod koji je nekad povezivao Ukrajinu, Bugarsku i Grčku.

“To su potpuno nove mogućnosti, jer možemo da dobijemo LNG. To je diverzifikacija i izvora i snabdevača”, navodi Bajatović.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar