Vučić i Borisov obišli gradilišta Balkanskog toka, auto-puta „Evropa“ i Veliko Trnovo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov obišli su danas gradilište auto-puta „Evropa“ od granice Srbije sa Bugarskom do Sofije, a nešto kasnije i gradilište gasovoda Balkanski tok.

„Sada se nalazimo, zahvaljujući našem prijatelju Bojku Borisovu, u helikopteru, prošli smo Slivnicu, idemo ka Dragomanu da vidimo kako se radi magistrala, autoput prema Srbiji“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

„Do kraja sledeće godine bi naša bugarska braća to trebalo da završe i da imamo do Sofije, ali i do Istanbula i Burgasa auto-put Beograd-Istanbul za manje od sedam sati, Beograd-Burgas manje od pet sati, to su odlične stvari“, ocenio je predsednik Srbije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 8-1024x683.jpg

Vučić je posle obilaska auto-puta „Evropa“ sa Borisovim obišao i gradilište gasovoda Turski tok. U kratkom vremenskom periodu završiće se ovaj deo Balkanskog toka do Srbije, rekao je Vučić i napomenuo da je Srbija završila svoj deo oko Zaječara, te da bi uskoro trebalo raditi i interkonektor do Niša, oko 62 kilometra sa bugarske strane. Vučić je zahvalio Bugarskoj i Borisovu za podršku Srbiji na u procesu evrointegracija.

Premijer Borisov je rekao da je to projekat od regionalnog značaja sa ciljem da se preko gasovoda koji grčki grad Aleksandropolus povezuje sa bugarskim gradom Dimitrovgradom uspostavi balkanska interkonekcija kojom će moći da se transportuje ne samo ruski nego i gas iz SAD, Saudijske Arabije, Azarbejdžana ili drugih izvora i time obezbedi stabilno snabdevanje Srbije i Mađarske, ali i Bugarske.

Borisov je takođe istakao da bi ovom posetom i obilaskom trebalo da se pošalje poruka „da je vreme za rad, druženje i pokušaj da se zaboravi kriza sa kovidom 19“, koja je donela veliki broj umrlih, štetu, ali i ekonomski pad celom svetu.

On je napomenuo da je Vučiću pokazao mesta proširenja gasovoda gde će biti kompresorska stanica prema Srbiji sa pritiskom od 65 bara, kako bi i Srbija mogla da uzima taksu od tranzita gasa i da kroz taj gasovod može da prođe 15 milijardi kubika gasa.

Radi se na interkonektoru sa Grčkom, dodao je Borisov, uz napomenu da se pravi krug Grčka-Turska-Balkanski tok prema Srbiji – „fer i pošteno uz podršku Evropske komisije“

This image has an empty alt attribute; its file name is 9-1024x683.jpg

Potom su predsednik Vučić i premijer Borisov posetili staru bugarsku prestonicu Veliko Trnovo i crkvu Svetih Četrdeset velikomučenika gde su položili cveće na grob Svetog Save, koji je preminuo u tom gradu na povratku iz Carigrada 1236. godine. Pred crkvom ih je dočekao vladika Grigorij Velikotrnovski.

Predsednik Vučić je tom prilikom izrazio veliku zahvalnost bugarskom narodu i Crkvi što čuva uspomenu na utemeljivača autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a potom je zajedno sa premijerom Borisovom položio cveće na grob srpskog sveca i prosvetitelja.

Vučić je obećao da će se založiti da se u Srbiji promoviše Veliko Trnovo kao destinacija od kulturno-istorijskog značaja i za Bugarsku, ali i Srbiju.

Slobodan Aleksić (izvor: BNR / RTS / FB Boyko Borissov / Fonet)

Foto: Fejsbuk stranica Bojka Borisova

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar