VIDEO: Vladan Božić – Dimitrovgrad je jedino mesto koje mogu nazvati svojim

FAR počinje da realizuje nov dvojezični TV serijal „Caribrod iz mog ugla“. U svakoj od emisija po jedan od sagovornika predstaviće svoj doživljaj prošlosti, sadašnjosti, kao i budućnosti ovog grada.

Tokom leta mnogi Dimitrovgrađani koji žive u inostranstvu, posećuju svoj rodni kraj. Vladan Božić Semkata je doktor veterinarske medicine koji živi u Švedskoj. Rođen je 1968. godine. Osnovno i srednje obrazovanje završio je u Dimitrovgradu, a Veterinarski fakultet u Beogradu.

Dugi niz godina bavio se muzikom kao gitarista u dimitrovgradskom rok bendu Ibis. Bio je i član Duvačkog orkestra Gimnazije u kome je svirao klarinet. Njegov deda po majci, Georgi Šukarev, bio je poznati muzičar i dugogodišnji rukovodilac dimitrovgradskog duvačkog orkestra.

Nakon 17 godina rada kao veterinar u Srbiji, Vladan je sa porodicom otišao u Švedsku, gde radi na Poljoprivrednom univerzitetu u Upsali.

U razgovoru je istakao da je za njega Dimitrovgrad jedino mesto koje može nazvati svojim i sa kojim se poistovećuje. Iskreno i nostalgično govori o proteklim godinama, propuštenim šansama grada i entuzijazmu prethodnih dimitrovgradskih generacija, ali i o poslušnosti i negativnoj kadrovskoj selekciji, kao i o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji i Dimitrovgradu. Nadu vidi u regionalnoj saradnji Srbije i Bugarske i bržem pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Pogledajte prvu epizodu serijala „Caribrod iz mog ugla“ sa Vladanom Božićem.

Novinar: Sergej Ivanov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija; FAR TV
2024.

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar