U novu školsku godinu sa novim pravilima

Smanjen maksimalan broj đaka po odeljenju na 25, kraći raspust, poštovanje pravila oblačenja i ocena iz vladanja koja će ubuduće ulaziti u konačan zbir za uspeh, neka su od novih pravila koja su 2. septembra dočekala osnovce i srednjoškolce. U novu školsku godinu uvedene su i nove mere za borbu protiv svih oblika nasilja.

Pedagozi i psiholozi odavno su tražili da se broj učenika ograniči na 25 po odeljenju, a psihološkinja Biljana Lajović rekla je za RTS da je taj broj đaka u odeljenju optimalan jer je to, kako je ona ocenila, dovoljno velika grupa da mogu da se sprovode različite aktivnosti, a istovremeno dovoljno mala da bi svi učenici mogli da dođu do izražaja i nađu svoje mesto i da bi nastavnik imao vremena da posveti pažnju svakom.

“Nastavnik može da stigne da se bavi i razvojem odnosa u kolektivu, grupne dinamike, da više obrati pažnju na svako dete. Svaki aspekt o kome govorimo koji je važan, od obrazovnog do vaspitnog, zadovoljen je tom normom” – rekla je Lajovićeva.

Među merama protiv nasilja u školama je i ona po kojoj će se sprovoditi suspenzije od 5 do 20 dana tokom kojih đak ne može da prisustvuje nastavi, a uporedo sa tim se vodi disciplinski postupak protiv učenika.

“Suština suspenzije je izmeštanje deteta iz okruženja, a da se u tom periodu radi sa grupom dece koja su ostala, sa kolektivom, sa odeljenjem. Sa druge strane, nije suština da to dete samo ne ide u školu, nego da se sa njim pojačano radi na promeni oblika ponašanja, gde bi mogla da se posveti veća pažnja” – rekla je psihološkinja.

Izmenama i dopunama krivičnog zakona je, piše RTS, predviđena i zatvorska kazna u slučaju napada na zaposlene u obrazovanju i promene bi se odnosile samo na srednje škole, na đake starije od 14 godina, a pravila oblačenja u školama nalažu da učenik može dva puta da bude opomenut, a da će mu nakon toga biti smanjena ocena vladanja.

Prema podacima Ministarstva prosvete, u školskoj 2024/2025. godini prvi put će u klupe sesti oko 64.000 prvaka, a u više od 1.700 osnovnih i srednjih škola, u školi je ušlo oko 538.000 osnovaca i oko 240.000 srednjoškolaca.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar