U osnovnoj školi “Hristo Botev” u toku realizacija projekta iz programa Erazmus plus

Osnovna škola “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada realizuje projekat iz programa Erazmus plus pod nazivom “Mlađi učenici prihvataju socijalnu inkluziju i socijalno uključivanje”. Koordinator projekta Katarina Simeonov je istakla za FAR da osnovna škola već drugu godinu učestvuje u ovom projektu čiji je cilj obuka učenika mlađih razreda za prihvatanje socijalne inkluzije i aktivnog građanstva.

Simeonova kaže da je tokom prošle godine rađeno na priručnicma koji su sada gotovi, a cele ove nedelje, prema njenim rečima, dimitrovgradska škola je bila domaćin obuke prosvetnim radnicima iz Bugarske, Grčke i Portugalije koji će, kako kaže, sa svojim učenicima imati zadatak da odrade 36 radionica koje se tiču ljdskih prava, socijalne inkluzije i aktivnog građanstva.

„Smatramo da ćemo na taj način postići da se u svim zemljama regiona učenici od najranih dana upoznaju sa ljudskim pravima, shvate značaj svojih prava, ali i svojih odgovornosti i na takav način postanu kvalitetni i aktivni članovi društva u kome će živeti. Pored obuke za ovaj neformalni vid obrazovanja naših učenika, za nas kao domaćine je bilo veoma važno da našim gostima pokažemo lepote našeg kraja i da posetimo jednu specifičnu školu u selu Trsnki Odorovci gde se tri učenika obrazuju po montesori metodu. Moram da kažem da su oni izvanredna deca i da su ostavila snažan utisak na naše goste. Posetili smo i manastir Poganovo i manastir Sveti Kirik i Julita, obišli smo i Centar za hiporehabilitaciju na Smilovskim jezerima, kao i sve važne instirucije u gradu, a gosti su bili izuzetno zadovolnji svim onim što su videli“ – rekla je Simeonova.

„Projekat se odnosi na mlađe učenike, kako ih naučiti da znaju više o dečijim pravima, da poštuju raznolikost sveta i da postanu aktivni građani. Ovo je drugi sastanak po projektu na kome je partner osnovna škola „Hristo Botev“. Učimo nastavnike kad se vrate u svoje škole kako da rade sa učenicima. Svi su nas ovde lepo dočekali, pokazali lokalnu kulturu, otišli smo mnoga mesta i doživljaji su bili zaista lepi. Takođe, nadam se nastavku saradnje sa dimirovgradskom školom i na drugim projektima“ – rekla je za FAR Elena Lazarova iz bugarske fondacije „Prosveta“, koja je koordinator ovog projekta.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar