a
 

Izložba “Caribrod pre Dimitrovgrada” u Noći muzeja

   Ovogodišnja 13. po redu manifestacija u oblasti kulture „Noć muzeja” biće održana 21. maja, na datum koji je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu. U Noći muzeja u vremenu od 17:00 časova do 01:00 čas iza ponoći posetioce širom Srbije očekuje oko 250 kulturnih, edukativnih i zabavnih dešavanja, na kojima će na popularan i atraktivan način biti predstavljeni dragulji kulturne baštine. Najraznovrsniji program očekuje posetioce u Beogradu, ali i u više od 40 gradova u Srbiji, među kojima je i Dimitrovgrad.

160 Caribrod izmedju dva svetska rata

   Nekadašnji Caribrod ostao je zabeležen na razglednicama, fotografijama i umetničkim delima putopisaca, novinara, slikara, fotografa i samih žitelja ovog malog pograničnog grada. Na izložbi, koju će 21. maja organizovati Zavičajna muzejska zbirka pri Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” pod nazivom “Caribrod pre Dimitrovgrada”, biće predstavljeno 40-ak fotografija, kao i crteža iz kolekcije “Caribrod koji nestaje” poznatog slikara i karikaturiste Metodi Mete Petrova. Na starim fotografijama zabeležena je panorama grada, stara čaršija, dućani i arhitektura iz prve polovine XX veka, koja je danas sasvim promenila svoj izgled.

161 Vesna Nikolov

   “Dimitrovgradska biblioteka, koja postoji od 1898. godine, daće i ovoga puta svoj doprinos manifestaciji, a posebno muzejska zbirka, koja broji više od 2.500 eksponata u stalnoj arheološkoj, etnografskoj i istorijskoj postavci. Izložbom starih fotografija i crteža prikazaćemo jedan deo istorije malog Caribroda, danas Dimitrovgrada, sa bogatom kulturnom tradicijom”, kaže za portal “Far” Vesna Nikolov, rukovodilac muzejske zbirke.

162 Pavlionceto

   Noć muzeja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, a medijski sponzor manifestacije je popularni televizijski kanal Viasat History. Prošle godine u Evropskoj noći muzeja učestvovalo je preko 1.900 muzeja u 45 država Evrope, a Dimitrovgrad po drugi put učestvuje u ovom evropskom kulturnom događaju.

P. Videnov

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Na ovoj strani komentari su neomogućeni.