a
 

U „Noć muzeja“ u Narodnoj biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu Izložba „Stvaralački svet Tanje Đorđević“

Narodna biblioteka „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu i Zavičajna muzejska zbirka i ove godine su domaćini manifestacije „Noć muzeja“, koja se održava u više od 40 gradova širom Srbije.

U okviru „Noći muzeja“ u subotu, 20. maja sa početkom u 19:00 časova u prostorijama Narodne biblioteke biće otvorena izložba radova Tanje Đorđević, Dimitrovgrađanke koja se slikarstvom bavi od najranijeg detinjstva i član je Udruženja likovnih stvaralaca Dimitrovgrada. Svoje radove izlagala je na jednoj samostalnoj i dvadesetak kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a u okviru postavke u biblioteci naći će se preko 70 njenih radova nastalih različitim tehnikama: pastelom, temperama, flomasterom, kao i kompjuterskom obradom fotografija.

„Noć muzeja“ se u Dimitrovgradu organizuje po treći put: 2015. godine građani su imali priliku da ovim povodom pogledaju izložbu starih razglednica i čestitki, dok su prethodne godine u prostorijama Biblioteke bile izložene razglednice i fotografije starog Caribroda.

Ovogodišnja „Noć muzeja“ odvija se pod sloganom „Velike i male revolucije“, pa se, prema rečima arheologa Vesne Nikolov, koja je i organizator izložbe, i dimitrovgradska postavka na neki način uklopila u ovaj slogan. Dok su ranije izložbe uvodile posetioce u prošlost, „Stvaralački svet Tanje Đorđević“ okrenut je ka savremenosti, čemu doprinosi i priroda njenih radova koji su dobrim delom prilično neobični i apstraktni.

Nikolova za portal FAR kaže da su prethodne dve izložbe izazvale interesovanje kako starijih, tako i mlađih generacija, pa se nada da će posetioci biti zadovoljni i ovogodišnjom postavkom. U „Noći muzeja“ biće otvorena i stalna postavka Zavičajne muzejske zbirke, a radove Tanje Đorđević, koji će biti izloženi u Sobi Detka Petrova, zainteresovani će moći da pogledaju i u narednih par meseci.

 D. Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Bez komentara

Ostavi komentar