a
 

Asocijacija „Vitezovi“ iz Rusije predstavila se u Dimitrovgradu

   Danas je u Edukativno-obrazovnom centru sportske hale u Dimitrovgradu održana promocija ruske nevladine organizacije „Asocijacija Vitezovi“ i njenog ogranka „Vitezovi – Han Asparuh“ iz bugarskog grada Pazardžik. Cilj promocije je upoznavanje školske omladine Dimitrovgrada sa mogućnostima za duhovni i fizički razvoj omladine, koji ove organizacije neguju na svoj specifičan način.

   „Pravoslavlje je to što ujedinjuje Rusiju, Bugarsku i Srbiju i mi se moramo vratiti našim korenima. Kroz obuku u skladu sa pravilima pravoslavlja i viteštva moramo vratiti duhovnost, a kroz fizičku aktivnost treba da naučimo da je samo u zdravom telu – zdrav duh“ – istakao je Nikolaj Nikolajevič Nemčinov predstavljajući rusku organizaciju, dok je prezentaciju bugarske organizacije prikazala Nikolita Vleva.

   Domaćin skupa bio je predsednik opštine Dimitrovgrad, Zoran Djurov, koji je prisutnima pojasnio ideju da se tokom letnjih meseci u saradnji sa ruskom organizacijom i Srpskom pravoslavnom crkvom organizuje svojevrsna škola pravoslavlja, kroz koju bi deca učila ruski jezik, veronauku i bavila se fizičkim aktivnostima. Ovu ideju podržali su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, paroh dimitrovgradski Siniša Buvač i otac Mardarije iz Poganovskog manastira.

34 rusi

   Najbolji polaznici, njih petoro, će početkom avgusta ove godine o trošku asocijacije „Vitezovi“ otputovati u Rusiju, tačnije u Podmoskovlje, gde će imati priliku da u toku tri nedelje budu deo internacionalnog kampa. Opština Dimitrovgrad će, prema rečima Djurova, finansirati put za još petoro učenika i na taj način podržati ovu inicijativu.

35 rusi publika

   Promociji su prisustvovali zainteresovani učenici sa svojim roditeljima, kao i direktorke Osnovne škole i Gimnazije.

T. Aleksov

Foto: Toni Aleksov

Napisao/la

Toni Aleksov je rođen je 1974. godine u Dimitrovgradu. Novinarstvom je počeo da se bavi u radio-televiziji Caribrod još kao gimnazijalac, a kasnije je u dva navrata profesionalno angažovan (1995-1997. i 2000-2004.). Kratko vreme obavlja dužnost zamenika glavnog i odgovornog urednika. Uz novinarski deo posla, bio je i snimatelj i montažer. Pored rada u RT Caribrod, Aleksov je bio i saradnik BK televizije tokom 2003. godine, a izveštavao je i za Radio Pirot, Plus Radio i Radio Belle amie. Pohađao je nekoliko kurseva u organizaciji ANEM-a (istraživačko novinarstvo, digitalna audio montaža, radio izveštavanje, čuvanje i obrada podataka). Učesnik je mnogobrojnih kvizova na nacionalnim televizijama - „Uzmi ili ostavi“, „Milioner“, „Da li ste pametniji od đaka petaka“, „Visoki napon“, „Potera“. Aleksov je bivši košarkaš i trenutno trener mlađih kategorija Košarkaškog kluba „Dimitrovgrad“. Zaposlen je u Centru za kulturu Dimitrovgrad na poslovima dokumentariste. Autor je nekoliko projekata koji se realizuju u Centru za kulturu.

Bez komentara

Na ovoj strani komentari su neomogućeni.