Počela sa radom 24. likovna kolonija „Poganovski manastir 2016“

   Otvaranjem izložbe radova sa prošlogodišnje likovne kolonije „Poganovski manastir“, sinoć je ozvaničen početak ove značajne kulturne manifestacije, koja se ove godine održava po 24. put. Na otvaranju postavke, govorili su upravnik galerije „Metodi Meta Petrov“ Zoran Andonov, opštinski većnik Slavoljub Manoilov i Svilen Stefanov, profesor Nacionalne umetničke akademije u Sofiji, učesnik prošlogodišnjeg saziva kolonije i član Umetničkog saveta galerije.

04

   Stefanov kaže da od osnivanja do danas ova kolonija ima ogromno značenje za podizanje i popularizaciju likovne kulture u regionu, a izložbe radova sa ovog međunarodnog foruma slikara redovno gostuju u mnogim galerijama u Srbiji i Bugarskoj, čime se još više podiže značaj i uticaj ove prestižne kulturne manifestacije.

05

   Postavka obuhvata 21 delo 11 umetnika iz Srbije, Bugarske i Hrvatske. Svoja dela rađena tehnikama – ulja na platnu, kombinovana tehnika, bronza i porcelan izložili su Ljubomir Draganov, Ljubomir Georgiev, Svilen Stefanov, Dejan Vlov, Ralica Stefanova, Ljubisav Milunović, Svetlana Šanta, Čedomir Kesić, Milan Nešić, Bogomil Nikolov i Petar Križnar.

06

   Prisutnim gostima na otvaranju izložbe deo svog muzičkog repertoara predstavio je i Caribrodski orkestar.

   Upravnik galerije Zoran Andonov kaže za „Far“ da u radu ovogodišnje kolonije učestvuje desetoro umetnika iz Srbije i Bugarske. Od 1. do 10 avgusta u selu Poganovo u etno konaku „Toša“ borave Miroljub Kostić iz Niša, Danijela Anđelković iz Beograda, Marija Jeftić i Aleksandra Ristić iz Novog Sada, Kamen Starčev, Miglena Jončeva Nikolova, Emanuela Kovač, Robert Canev i Svetlin Balezdrov iz Sofije, kao i Elena Temelkova Ivanova iz Pernika.

07

   Koloniju organizuje Centar za kulturu – galerija „Metodi Meta Petrov“ uz podršku opštine Dimitrovgrad.

D. A. Videnov

Фото: S. K./P.V.

Bez komentara

Sorry, the comment form is closed at this time.