U Dimitrovgradu održana skupština Euroregiona Nišava na temu “Novi početak”

   U Dimitrovgradu je danas održana skupština Euroregiona Nišava na temu „Novi početak“. Skupu su prisustvovali predstavnici opština članica Pirotskog upravnog okruga i Sofijske oblasti: četiri opštine iz Srbije – Pirota, Dimitrovgrada, Babušnice i Bele Palanke, i šest opština iz susedne Bugarske – Dragomana, Slivnice, Božurišta, Godeča, Svoge i Kostinbroda.

   Sednicu je otvorio koordinator Euroregiona Nišava Vidojko Panajotović, dok su pozdravnu reč prisutnima uputili opštinski većnik Slavoljub Manoilov, načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić i načelnica Sofijske oblasti Rosica Ivanova.

   Pored verifikacije mandata članova Skupštine Euroregiona Nišava, kopredsednika i regionalnih koordinatora ove organizacije, na dnevnom redu sednice bile su i prezentacije nove organizovane strukture i rada Euroregiona Nišava i euregionalne saradnje “Nišava – Stara planina – Dunav”. Jedan od glavnih ciljeva sastanka bio je i potpisivanje pisma o namerama o uspostavljanju nove organizacione strukture i institucionalne regionalne saradnje opština članica Euroregiona Nišava.

   Opštinski većnik Slavoljub Manoilov izrazio je zadovoljstvvo što je Dimitrovgradu pripala čast da bude domaćin ove skupštine i uverenje da je ovo jedan novi početak za Euroregion Nišavu. 

174

   “Verujem da ćemo danas iz Dimitrovgrada krenuti u jedno novo razdoblje vezano za Euroregion, da ćemo uspeti da konkurišemo kod dosta fondova i da dobijemo dosta projekata koje ćemo uspeti da realizujemo. Ovde ima puno uticajnih ljudi, predsednika opština, zamenika predsednika opština, tako da mislim da sve ovo garantuje sigurnost za jedan novi i bolji početak u budućnosti”, rekao je Manoilov.

   Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić naglasila je značaj saradnje Pirotskog okruga sa Euroregionom, odnosno saradnje među partnerskim opštinama koje apliciraju ka fondovima EU.

   “Ova saradnja je izuzetno značajna za celokupno stanovništvo našeg okruga, s obzirom na to da smo mi pogranično područje”, rekla je ona, i istakla:

   “Potrebno je što veće uključivanje u evropske tokove da bi se obezbedila veća novčana sredstva za projekte.”

175

176

   Vladica Tošić, predsednik UG “Ponišavlje” Pirot, izjavio je da je osnovni cilj ovog okupljanja da Euroregion Nišava posle deset godina postojanja i rada postane operativan, efikasan i koristan za sve učesnike, opštine članice.

   “Imali smo seriju sastanaka sa opštinama članicama i partnerima sa bugarske i srpske strane, sa potencijalim novim članicama i kandidatima za članstvo u Evroregionu Nišava, i današnja skupština praktično finalizira sve ove dogovore. Danas ćemo potpisati pismo o namerama o osnivanju nove operativne strukture Euroregiona Nišava i naredne četiri godine radićemo na formiranju nove euroregionalne saradnje Nišava – Stara planina – Dunav. Želimo da pojačamo naše potencijale, da uvećamo evropske perspektive i da uvedemo evropske standarde u rad Euroregiona Nišava”, rekao je Tošić. Takođe, on je naglasio da postoje opštine koje su zainteresovane da postanu novi članovi Euroregiona. U pitanju su Montana i Berkovica sa bugarske, odnosno Gadžin Han i Knjaževac sa srpske strane, dok je opština Vranje već potpisala inicijativu i spremna je za razgovore sa Euroregionom Nišava oko članstva.

   Prema rečima Vidojka Panajotovića, koordinatora Euroregiona Nišava, veliki uspeh je i sama činjenica da ova organizacija postoji već deset godina i da je postala poznata u Evropi. On je istakao da saradnja između opština Pirotskog regiona i Sofijske oblasti nije vezana za politiku, te da ima za cilj da prevaziđe postojanje granica među gradovima i susednim državama.

   “Želimo da zajedničkim projektima sa naše i bugarske strane doprinesemo da ljudi sa obe strane, srpske i bugarske, bolje žive. Imamo tu sreću da je Bugarska članica EU i može da lobira za projekte koje ćemo vrlo brzo napraviti”, izjavio je Panajotović. On je istakao i da je, kada su u pitanju projekti prekogranične saradnje, grad Pirot postao lider u ovom delu Srbije. 

177

   Načelnica Sofijske oblasti Rosica Ivanova kaže da su očekivanja opština koje su se okupile na ovoj sednici da uz pomoć evropskih sredstava postignu napredak u svim sferama ekonomskog razvoja, razvoju samih opština i rešavanju njihovih socijalnih problema.

   “Nadamo se da ćemo kroz partnerstvo opština iz Srbije i Bugarske uspeti da razradimo zaista vredne projekte. Iako smo i do sada sarađivali, napravili strategiju, još uvek nismo dobili zaista vredan projekat, tako da bismo želeli da radimo još aktivnije i dobijemo ozbiljne projekte”, rekla je Ivanova, ističući da bi rezultati projekata pokrenuli promene u opštinama Srbije i Bugarske na zajedničku korist obe zemlje.

178

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov

Rubrika “Most prijateljstva” se sufinansira sredstvima grada Pirota u okviru konkursa za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja za 2016. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar