a
 

Dokumentarni film o Metodi Petrovu „Istine o čoveku i životu“ 2. marta na festivalu “Dani bugarskog filma“ u Nišu

   Povodom 3. marta – Nacionalnog praznika Republike Bugarske, od 1. do 3. marta u Niškom kulturnom centru biće održana tradicionalna manifestacija “Dani bugarskog filma“. Posetioci će moći da pogledaju tri igrana filma iz najnovije bugarske produkcije, kao i dokumentarni film „Istine o čoveku i životu. Reč je o ostvarenju posvećenom poznatom caribrodskom slikaru, karikaturisti i strip autoru Metodi Meti Petrovu, koji je svojim stvaralaštvom ostavio značajan trag u kulturnoj istoriji Dimitrovgrada.

   Film reditelja i scenariste Petra Videnova i producenta Ivice Ivanova snimljen je u produkciji kuće Positive Production iz Dimitrovgrada, u saradnji sa NPO „Balanstra“ i uz podršku Nacionalnog saveta bugarske nacionalne manjine u Srbiji i Opštine Dimitrovgrad. Film će biti prikazan u četvrtak 2. marta.

   Festival “Dani bugarskog filma“ zajednički organizuju Generalni konzulat Republike Bugarske u Nišu, Zavičajno udruženje „Caribrod“ iz Niša i Niški kulturni centar.  Sve projekcije u sali NKC-a u Nišu počinju od 18:00 časova, a ulaz je slobodan.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar