a
 

U Nišu otvoren festival “Dani bugarskog i balkanskog filma” – večeras dokumentarac o Metodi Meti Petrovu

   U Niškom kulturnom centru sinoć je otvoren tradicionalni filmski festival, koji se ove godine od 1. do 5. marta održava pod nazivom “Dani bugarskog i balkanskog filma”. Organizatori ove značajne kulturne manifestacije, u vreme Baba Marte i Nacionalnog praznika Bugarske, su Generalni konzulat R. Bugarske u Nišu, Zavičajno udruženje “Caribrod” i Niški kulturni centar. 

   Tokom trajanja festivala publika u gradu na Nišavi videće pet igranih filmova iz najnovije bugarske, srpske i makedonske produkcije i jedno dokumentarno ostvarenje.

   Na otvaranju festivala ljubiteljima sedme umetnosti obratili su se Dejan Dabić, filmski kritičar i urednik filmskog i video programa Niškog kulturnog centra, Ljuben Aleksov, predsednik zavičajnog udruženja “Caribrod” i Edvin Sugarev, generalni konzul R. Bugarske u Nišu, a svečanosti je prisustvovao i konzul Hristo Hristov. Gostima su podeljene i tradicionalne martenice.

   Na prvoj festivalskoj večeri publika je videla jedan od najgledanijih bugarskih filmova u poslednjih desetak godina. Reč je o filmskom ostvarenju “Tragovi u pesku” iz 2012. godine, reditelja Ivajla Hristova. Ovaj film je bio učesnik i zvaničnog programa filmskog festival u Moskvi.

   Festival se nastavlja večeras, a u sali Niškog kulturnog centra biće prikazana dva filma. Od 18:00 sati na repertoaru će biti bugarsko ostvarenje “Iza kadra” (2010), reditelja Svetoslava Ovčarova, koji je prikazan na filmskom festivalu u Kairu.

   Nakon ovog filma publika će videti i dokumentarno ostvarenje “Istine o čoveku i životu”, reditelja Petra Videnova i producenta Ivice Ivanova iz Dimitrovgrada. Ovaj dokumentarac je rađen u produkciji Positive Production i govori o svestranom caribrodskom umetniku Metodi Meti Petrovu, koji je ostavio veliki trag u oblasti likovne umetnosti kao slikar, karikaturista, autor stripova i illustrator. Film o Metodi Petrovu imao je premijeru tokom novembra meseca u Dimitrovgradu, a u januaru ove godine prikazan je u Domu omladine u Beogradu.

Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar