a
 

Niš: Završeni Dani bugarskog filma, sutra počinju Dani balkanskog filma

   “Dani Balkanskog filma” su ove godine nastavak tradicionalne manifestacije “Dani bugarskog filma”, koja je počela 1.marta na Dan Baba Marte, a završena je večeras  na Dan kada Bugarska slavi 139. godina svoje slobode od  Otomanske vladavine, rekao je generalni konzul Republike Bugarske u Nišu prof. dr Edvin Sugarev.

   On je nakon projekcije filma „Staklena reka“ u režiji Stanimira Trifunova u Niškom kulturnom centru čestitao svojim sunarodnicima veliki nacionalni praznik i priredio koktel.

   U okviru programa Balkanskog filma sutra će biti prikazano srpsko ostvarenje „Sporazum“ u režiji Predraga Radonjića. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta.Ovo je prvi film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji nakon 1999. godine.Glavni junak je srpski povratnik koji posle godine izgnanstva odlučuje da se vrati u svoje rodno mesto što će mu doneti velika životna iskušenja. Film je snimljen u koprodukcij iFreim produktion i RTV KiM.

Žiža Kostić

Foto: Žiža Kostić

Napisao/la

Živorad Žiža Kostić rođen je 1955. godine u Paraćinu, a od svoje prve godine živi u Nišu, gde je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, kasnije privatni fakultet (odsek Žurnalistika) na Institutu za studije „Ekoman“ Gračanica–Priština. Radio u Niškoj banci u Nišu i poslovnoj jedinici u Beogradu, kao i u Narodnom pozorištu Niš na poslovima poslovnog sekretara, ali ubrzo se opredeljuje za medije i novinarstvo. Na lokalnim televizijama u Nišu radi kao televizijski snimatelj (Televizija Star 5) i završava školu BBC-a u organizaciji ANEM-a. Član Udruženja novinara Srbije postaje 80-ih godina i kreće u profesionalne medijske vode u tek osnovanoj Gradskoj televiziji, poznatijoj kao Niška televizija. Vreme bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine ostavlja veliki trag u njegovoj karijeri i dobija zvanje ratnog snimatelja pri komandi treće armije. U jeku NATO bombardovanja snimio vazdušne napade na grad Niš i mnoge autentične snimke iz tog perioda, koji su obišli svet. 2009. godine na poziv tadašnjeg rektora Niškog univerziteta sa nekolicinom kolega i univerzitetskih profesora učestvuje u formiranju prve internet televizije jednog univerziteta u Srbiji. Iz ekonomskih razloga odustaje se od ovog medijskog projekta, ali se oformljuje internet televizijski portal „Nuit“. Zaposlen na Univerzitetu u Nišu na poslovima snimatelja i montažera i zadužen je za odnose sa javnošću. Njegov otac je rođeni Caribrođanin. Rado je prihvatio poziv za saradnju sa portalom „Far“, za koji smatra da je multimedijalni dvojezični informator pravovremenog i objektivnog izveštavanja.

Bez komentara

Ostavi komentar