a
 

Ponedeljak i utorak, 1. i 2. maj neradni dani u Srbiji

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, Međunarodni praznik rada, 1. maj je državni praznik, a 1. i 2. maj (ponedeljak i utorak) biće neradni dani u Srbiji.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice, zahtevajući osmočasovno radno vreme i bolje uslove rada. Kako njihovi zahtevi nisu bili ispunjeni, došlo je do velikih sukoba sa policijom u kojima je bilo žrtava i ranjenih na obe strane.

U Parizu 1890. godine, na drugom kongresu Radničke internacionale odlučeno je da se 1. maja širom sveta održavaju protesti i demonstracije, kao jedan od vidova klasne borbe.

U Srbiji, 1. maj prvi put je obeležen 1893. godine protetsnim skupovima u Beogradu, a u Dimitrovgradu (tadašnjem Caribrodu) 1909. godine.

U Bugarskoj 1. maj je proglašen zvaničnim praznikom 1939. godine.

 A. Todorov

Foto: Slaviša Milanov

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar