Učenica Osnovne škole „Hristo Botev“ Georgina Gogov osvojila pohvalu na Republičkom takmičenju iz geografije

Na Republičkom takmičenju iz geografije koje je održano 7. maja u Šapcu učenica sedmog razreda Osnovne škole „Hristo Botev“ u Dimitrovgradu Georgina Gogov izborila se za pohvalu sa osvojena 83 poena. Georgina je na takmičenje otišla sa svojom nastavnicom geografije Dušankom Mitić, a u Šapcu se u poznavanju geografije nadmetala sa tristotinak takmičara iz zemlje.

U izjavi za portal FAR Georgina otkriva da su joj pitanja na ovogodišnjem takmičenju bila lakša nego prošle godine, dok joj je nešto više muke zadao rad sa kartom. Za takmičenje se spremala oko dve nedelje, s obzirom na to da se posvetila i pripremama za takmičenja iz drugih predmeta.

„Veoma sam zadovoljna postignutim rezultatima jer je konkurencija bila jaka, i biti u prvih dvadeset je za mene ogroman uspeh“, kaže ona.

Pored geografije, Georgina neguje interesovanje i za druge oblasti, u kojima se takođe često takmiči. Naredne nedelje učestvovaće u Književnoj olimpijadi, plasirala se na republička takmičenja iz srpskog jezika i književnosti i bugarskog jezika, a na rezultate Okružnog takmičenja iz biologije još uvek čeka.ž

 D. Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar