Ученици от димитровградската гимназия успешно се представиха на фестивала „Лачени обувки”

Гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” в Димитровград вече няколко години участва в Международния детски фестивал на изкуствата „Лачени обувки” в Берковица. Фестивалът, в който участват деца до 16-годишна възраст се провежда през м. юни и е с конкурсен характер, а участниците имат възможност да покажат уменията си в 4 раздела – забавна песен, модерни танци, детски театър и рисунка. Тази година се проведе юбилейното 25-то издание на фестивала.

В конкурсът за рисунка на тема „Детско царство” тази година са участвали 25 ученици от димитровградската гимназия, сподели за портал „Фар” Снежана Симеонов, директор на училището. Творбите са оценявани от професионално жури, а всичките участващи от Димитровград са получили грамоти за успешно представяне. Особени успехи постигнаха Стефан Станков, който се класира на второ място и Марина Джокич, която получи поощрителна награда, докато самото училище получи купа.

Както посочи Симеонова, постигнатия успех е резултат на активната дейност на преподавателката по изобразително изкуство в гимназията Злата Киров, която всяка година насърчава учениците да участват в конкурси за рисунка.

Симеонова използва случая да поздрави участниците и да им пожелае да продължат успешно да участват във фестивали и конкурси в страната и в международни състезания.

 Д. Йеленков

Фото: Гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“/Д. Йеленков

Текстът е част от проекта „Гражданско обслужване и малцинствена общност“, който е съфинансиран от Община Димитровград в рамките на медийния конкурс за 2017 г.

Становищата представени в медийния проект не отразяват становищата на органите, които определиха средства.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar