Sinoć počeo „Dragačevski sabor trubača“ u Guči – danas svečano otvaranje festivala

Sinoć je u Guči počeo 57. po redu „Dragačevski sabor trubača“, koji će trajati sve do nedelje, 13. avgusta. Danas, sa početkom od 11:00 časova, kod Spomenika trubaču u centru varoši, svečano će biti podignuta zastava, što će označiti zvaničan početak festivala. Neposredno posle uvodne svečanosti, sledi otvaranje izložbe u Muzeju trube, sajam turizma, ali i sajam knjiga gde će biti predstavljene najnovije publikacije vezane za Sabor trubača.

Tokom trajanja sabora, u takmičarskom i revijalnom delu programa učešće će uzeti preko 50 orkestara, a pored seniorskih trubačkih orkestara, biće organizovano i nadmetanje mladih trubačkih orkestara u omladinskoj i pionirskoj kategoriji. U programu festivala biće zastupljeni tradicionalni sadržaji, kao i koncerti majstora trube i pobednika prošlogodišnjeg Sabora i šampiona Guče Ekrema Mamutovića, Dejana Lazarevića, Saše Krstića, Bojana Ristića, Marka Gligorijevića, Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića. Takođe, planirani su i posebni koncerti – Dejan Petrović i Big Band, Boban Marković, Goran Bregović i Bijelo dugme.

O Saboru

Dragačevski sabor trubača, takođe poznat i kao Guča festival je tradicionalna festivalska manifestacija i jedinstvena smotra trubaštva koja se svake godine održava u gradiću Guča, u Dragačevu, u regionu Zapadne Srbije. Prvi sabor trubača održan je 16. oktobra 1961. godine u porti crkve Svetog Aranđela Gavrila, u centru Guče, na kome su učestovali samo orkestri iz Dragačeva, a pobednik prvog sabora bio je Desimir Perišić.

Skoro milion posetilaca iz Srbije i inostranstva dolazi u gradić od dve hiljade stanovnika svakog avgusta. Zahvaljujući festivalu, Guča je postala poznata u celom svetu kao mesto održavanja najvećeg festivala trubačke muzike širom planete, gde su zastupljene i druge tradicionalne vrednosti, kao što su tradicionalne pesme, igre i nošnje regiona Dragačeva i Zapadne Srbije.

A.Todorov (Izvor: rts.rs/gucafestival.rs)

Foto: pixabay.com

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar