a
 

Akademski slikar Ljubiša Penev iz Bosilegrada učestvovaće na Internacionalnom bijenalu akvarela u Boliviji

Ljubiša Penev, akademski slikar iz Bosilegrada i profesor likovne kulture u bosilegradskoj  osnovnoj školi, učestvovaće na Internacionalnom bijenalu akvarela „Kipus Bolivia 2017“, koji će od 17. novembra do 7. decembra biti održano u gradu Cochabamba u Boliviji. Njegovo umetničko delo rađeno tehnikom akvarela pod nazivom „Montenegro“ nastalo tokom ove godine, izabrano je u konkurenciji 565 umetnika iz 64 zemlje sveta.

Penev je izjavio za Far da je veoma srećan što će učestvovati na ovom međunarodnom bijenalu akvarela, imajući u vidu jaku konkurenciju i činjenicu da će se njegova slika naći na zajedničkoj izložbi najuspešnijih akvarelista iz celog sveta.

Ljubiša Penev je rođen u Bosilegradu 1989. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je slikarstvo u klasi Atanasa Dafinova na Jugozapadnom univerzitetu „Neofit Rilski“ u Blagoevgradu – Republika Bugarska. Pored pedagoškog rada u osnovnoj školi „Georgi Dimitrov“, Penev je osnivač dečje škole animiranog filma pod čijim mentorstvom je izrađeno šest kratkometražnih animiranih filmova, koji su prikazani na domaćim i međunarodnim festivalima.

Ovaj umetnik je jedan od organizatora likovne kolonije u Bosilegradu zajedno sa nevladinom organizacijom PINUS i Centrom za kulturu. Učesnik je likovnih kolonija u Srbiji i Bugarskoj, kao i samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Od 2008. godine član je galerije „Vladimir Dimitrov-Majstora“ u bugarskom gradu Ćustendil, gde učestvuje u svim kolektivnim izložbama. U istoj galeriji na prolećnoj izložbi tokom 2016. godine, Penev dobija nagradu za najboljeg autora.

 Akvarel: „Montenegro 36 cm x 65 cm“

Internacionalni bijenale akvarela u Boliviji obuhvatiće umetničke radove 150 umetnika iz 42 zemlje sa svih kontinenata, a Ljubiša Penev biće jedini predstavnik Srbije i Balkana na ovom prestižnom kulturnom događaju.

P. Videnov

Foto: Lj. Penev

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar