U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu održano drugo veče prvog Caribrodskog kino i tv festivala

Sinoć je u holu Narodne biblioteke „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu održano i drugo veće prvog Caribrodskog kino i tv festivala. Veče je počelo minutom ćutanja, kojim su prisutni odali počast mladom umetniku Branislavu Boškoviću, poreklom iz Dimitrovgrada, koji je nedavno preminuo u 45. godini.

Kao i prethodne večeri, posetioci su imali priliku da vide dve projekcije – jednu epizodu serijala „Našenci“ i jedan dokumentarni film.

TV serijal „Našenci“ predstavljen je pričom o muzičaru Nenadu Dimitrovu, koji godinama unazad živi, stvara i radi u Beogradu i član je orkestra „Bele pčele“. Dimitrov je ljubav prema muzici preneo i na svoju decu, a prisutni su mogli da zavire u njegov život i muzičku karijeru kroz zanimljiv razgovor upotpunjen muzičkim sekvencama.

Pred gledaocima je prikazan i dokumentarac „Pioniri niškog filma“ reditelja Dejana Dabića. Interesantan dokumentarni film upoznao je prisutne sa dostignućima Nišlije Miroljuba Stošića, koji je radio na najstarijoj filmskoj kameri u Srbiji i jedan je od pionira srpske filmske animacije, i Piroćanca Đorđa Vasiljevića, jednog od rodonačelnika srpskog filmskog žurnala.

Iako je prvi Caribrodski kino i tv festival održan u nešto skromnijem izdanju, organizatori su izrazili nadu da će ova manifestacija postati tradicija, te da će iduće godine gledaoci imati mogućnost da pogledaju još veći broj još kvalitetnijih projekcija.

D. Jelenkov

Foto: Slaviša Milanov / Petar Videnov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar