Održano zasedanje Štaba za vanredne situacije opštine Dimitrovgrad

U susret predstojećoj zimskoj sezoni, na zahtev i inicijativu Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova odeljenja u Pirotu danas je u Dimitrovgradu održano zasedanje Štaba za vanredne situacije opštine Dimitrovgrad.

Prema rečima predsednika opštine Dimitrovgrad Vladice Dimitrova, donet je zaključak da svi sistemi na teritoriji opštine preduzmu preventivne i operativne mere u skladu sa svojim zakonskim obavezama i ovlašćenjima, kao i u skladu sa planovima poslovanja za predstojeću zimu 2017/2018. godine.

„Prihvaćen je izveštaj JP ‘Komunalac’ o spremnosti zimske službe za održavanje putne infrastrukture, i to o stanju mehanizacije koja se uključuje za taj posao. Takođe je donesen zaključak da u slučaju nepovoljnih vanrednih vremenskih uslova prouzrokovanih visokim snežnim padavinama pored teške mehanizacije JP ‘Komunalac’ bude angažovana i mehanizacija izvođača na Koridoru“, kaže Dimitrov.

Kao jedan od važnih zaključaka Dimitrov ističe i odluku o utvrđivanju prioritetnih putnih pravaca, što je novina koja se uvodi od ovogodišnje zimske sezone. Na teritoriji opštine postojaće putevi prvog, drugog i trećeg prioriteta, na osnovu čega će se vršiti i njihovo čišćenje. Prioriretni putni pravci se još uvek koriguju, a kada odluka bude konačna, građani će o tome biti obavešteni putem sredstava javnog informisanja.

Na sednici je donet i zaključak koji se tiče stanovništva opštine Dimitrovgrad koje živi van grada i van sela u Ponišavlju, a koje je, prema rečima Dimitrova, potencijalno ugroženo u zimskom periodu. Naime, reč je o udaljenim ruaralnim područjima u kojima je funkcionisanje zdravstvene zaštite vrlo otežano u zimskim uslovima i usled velike količine padavina, a u cilju rešavanja ovog problema dimitrovgradski Dom zdravlja zadužen je da u saradnji sa JP „Komunalac“ proceni, sagleda i obezbedi dovoljnu količinu lekova, te da isplanira način, raspodelu i transport lekova u predstojećem zimskom periodu.

Pored navedenog, na današnjem zasedanju Štaba za vanredne situacije Služba za poljoprivredu dobila je zaduženje da proceni potrebne količine stočne hrane za potencijalno najugroženija poljoprivredna gazdinstva, kao i da sa JP „Komunalac“ isplanira transport i dostavu iste u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika u zimskom periodu, saopštava Dimitrov. Takođe, opštinska organizacija Crvenog krsta u Dimitrovgradu zadužena je da proceni potrebe potencijalno ugroženog stanovništva na teritoriji opštine, da u skladu sa svojim ovlašćenjima i mogućnostima obezbedi dovoljnu količinu hrane i higijenskih sredstava, te da zajedno sa JP „Komunalac“ organizuje njihov transport i distribuciju. Sva javna preduzeća i ustanove na teritoriji opštine Dimitrovgrad treba da sagledaju, procene i obezbede dovoljne količine ogreva, energenata za grejanje i pogonskog goriva za potrebe vitalnih javnih infrastrukturnih sistema, mada je, kaže Dimitrov, prilikom prve prozivke ovih ustanova utvrđeno da je navedeno već obezbeđeno.

D. Jelenkov

Foto: Aleksandar Todorov / Dijana Jelenkov

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar