Panel diskusija na temu “Tradicionalna narodna arhitektura – stanje, rizici i značaj njenog očuvanja” 23. novembra u Dimitrovgradu

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu sutra će sa početkom od 17:00 časova biti održana panel diskusija na temu “Tradicionalna narodna arhitektura – stanje, rizici i značaj njenog očuvanja”.

Diskusija, čiji je organizator Udruženje “BalkanARHitrav” iz Dimitrovgrada, ima za cilj da ukaže na stanje u kome se nalaze i rizike kojima su izloženi objekti tradicionalne narodne arhitekture, među kojima ruiniranost i propadanje prouzrokovano zubom vremena, nekontrolisana urbanizacija i rekonstrukcija neprimerena objektima narodnog graditeljstva, kao i da skrene pažnju na potencijal koji kao kulturno nasleđe predstavljaju za održivi razvoj zajednice. Takođe, ideja okupljanja je i da se ovi objekti popularizuju i da se javnosti ukaže na višestruki značaj njihovog očuvanja i potencijal koji nose za razvoj etno-turizma i održivi razvoj seoskih sredina, kao i da se prezentuju mogući modeli zaštite, rekonstrukcije i revitalizacije postojećih objekata narodnog graditeljstva, mogući finansijeri i pozitivni primeri prakse.

Učešće u panel diskusiji uzeće predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda – etnolog-konzervatori Estela Radonjić i Ljubica Dimitrijević, arhitekta-konzervator i predsednik Društva konzervatora Srbije iz Beograda Aleksa Ciganović, prof. dr arh. Milena Metalkova i arh. Georgi Georgijev sa Univerziteta za arhitekturu, građevinarstvo i geodeziju iz Sofije, prof. dr arh. Ljiljana Vasilevska sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta iz Niša i predsednik Centra za održivi prostorni razvoj “BalkanARHitrav” iz Dimitrovgrada arh. Gordana Rančev.

D. Jelenkov (Izvor: Udruženje “BalkanARHitrav”)

Foto: Fejsbuk stranica Zavičajne muzejske zbirke Dimitrovgrad

Tekst je deo projekta „Građanski servis i manjinska zajednica“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar